Dobbelt norgesmester i grøtkoking

Tross en del prøving og feiling gikk Laila Røsholt Rød fra Andebu helt til topps i NM i grøt på Dyrsku’n i Seljord. Hun vant både kategorien hverdags- og festgrøt. – Det er en ære å få være med å løfte fram de gamle kornsortene bygg og havre, sier institusjonskokken, som her deler sine oppskrifter.

16 personer fra hele landet deltok i finalen i grøtkoking. Bjørg Nordbø fra Åmotsdal vant kategorien grøt laget på vann og ble dermed Årets Grøtgrams. Institusjonskokk Laila Røsholt Rød gjorde derimot stor suksess og gikk til topps med begge sine to oppskrifter. Hun slo ut både deltakeren som het Grøt til etternavn, og vinneren av VM i havregrøt i Skottland, som kom til Dyrsku´n for å forsvare tittelen som grøtmester.

– Det var et supert arrangement, og bra med publikum. Jeg hadde også med meg en trivelig heiagjeng, sier Rød.

Mye prøving og feiling

NM i Grøt er både en hyllest til grøt som kulturarv og et bidrag til å styrke grøtens posisjon. Samtidig skal konkurransen fornye grøten. Laila Røsholt Rød leverte en enkel hverdagsgrøt. Den består av havre, bygg, melk og salt, og er rask å lage.

Festgrøten var noe helt utenom det vanlige. I festgrøten er det hele byggryn og hele bokhvetekjerner. Den er pyntet med byggryn som er marinert i granskuddsirup, bokhvetekjerner og camelina. Dette gir god sødme og en god smak slik at sukker og kanel er unødvendig. I tillegg kan man pynte med litt rømme, tyttebær og granskudd.

– Denne grøten er enkel å lage – også i store mengder, for eksempel på et institusjonskjøkken. Drømmen er å få festgrøten produsert av Fjordland, sier Røsholt Rød.

Rød sier det var mye prøving og feiling helt fram til konkurransen før hun fant den perfekte kombinasjonen av ingredienser og riktig konsistens.

– Camelina-frøene forsøkte jeg først å steke, men de ble skikkelig vonde. Dagen før konkurransen fikk jeg et tips om å legge frøene i vann. Det fungerte veldig bra. Frøene får da en geleaktig konsistens og smaker en blanding av agurk og kål. Kanskje høres det uvant ut på en grøt, men dommerne mente smaken var nyskapende, sier hun.

Grunnen til at hun ville ha med frøene er at hun har det tilgjengelig hjemme på gården i Andebu og fordi de er supersunne. Camelina er en oljefrøplante som ligner raps og som er rike på omega-3. Planten dyrkes bare i Vestfold.

Flest hverdager

Laila Røsholt Rød forteller at hun er veldig glad i grøt selv og spiser det ukentlig.

– Det er viktig å skille mellom hverdagsgrøt og festgrøt. Det er flest hverdager, og da er det lurt å gå for de sunne valgene, sier Rød, som i tillegg til å være institusjonskokk og kostøkonom også har høyskoleutdanning innen tradisjonsmat og overvektsproblematikk blant barn og unge.

Rød jobber til daglig på skole- og kompetansesenteret Signo i Andebu, Vestfold, hvor hun er ansatt for å gi god matomsorg. Hun garanterer at det blir mer grøt på jobben framover nå.

– Noen elever er veldig glad i grøt, og grøt er ypperlig for å fremheve norske råvarer. Det er viktig å huske på at grøt er så mye mer enn bare risgrøt, sier hun.

Nå håper hun mange andre lar seg inspirere av trenden og setter grøt på menyen.

– Jeg blir bare glad om grantrær rundt om i landet blir frisert til våren fordi folk går mann av huse for å lage sin egen granskuddsirup, sier den ferske norgesmesteren.

FESTGRØT

Gryte 1:

Vann

2 dl bløtlagt bygg (eller en pose byggris)

2 dl bokhvete

Kok opp vann, ha i bygg og bokhvete og la det få et oppkok. Tas til side. La småkoke/trekke i 15 minutter. Hell så av vannet med et dørslag.

Gryte 2

200 g smør

1,5 dl fint byggmel

1,5 dl hvetemel

1 dl havremel

4 dl varmt vann

6-8 dl H-mel

1 ss sukker

3 ts salt

5 ss seterrømme/rørosrømme

Smelt smøret og ha i melet. Rør godt, gjerne med tvare. Snurr i vei! Ha så i de kokte, silte byggkornene (byggris) og bokhvete fra gryte 1. Rømmen tas i til slutt.

Pynt med hele, granskuddmarinerte byggris og bokhvetegryn. Pynt også med granskudd og eventuelt Dodrer/Camelina, som er en oljevekst med mye Omega 3. Disse må legges i bløt.

HVERDAGSGRØT

Kjele 1

5 dl vann

4 dl havregryn

4 dl H-melk

1 ts salt

Kok opp vann og havregryn. Ha i melk og bløtlagt, kokt bygg.

Kjele 2

Vann

2 dl bløtlagt bygg eller en pose byggris (boil in bag)

Kok opp vann, ha i bygg og la det få et oppkok. La det småkoke/trekke i 15 minutter. Hell av vannet med et dørslag. Serveres i skåler, tegn et kors i grøten. Det skal jage bort onde ånder, sier Laila Rød Røsholt.

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR