Et kjemiker-hjerte

Noen av de nyttigste hjelpemidlene vi har på kjøkkenet er også noen av de billigste. Jeg har før snakket varmt om digitale kjøkkentermometer som kan komme til nytte på mange måter (Kjøkkenskriveren nr. 6, 2010). Ved tilberedning av kjøtt er det mye enklere å vite ved hvilken temperatur kjøttet er ferdig og ta det ut av ovnen da enn å skulle basere seg på at det f.eks. skal stå 1 time i ovnen, for så å oppdage at det enten var for mye eller for lite. I dag skal det handle om et annet nyttig hjelpemiddel som er litt i samme kategori: digitale kjøkkenvekter!

Kjemikere lærer seg fort å sette pris på fine vekter, og en funksjon som er like nyttig på laboratoriet som på kjøkkenet er tareringsknappen eller nullstillingsknappen. Om man for eksempel vil veie opp mel i en bakebolle setter man først bakebollen på vekten, trykker på tareringsknappen, og når displayet viser null veier man opp ønsket mengde av melet. Og så kommer trikset: Trykker man på tareringsknappen igjen så kan man veie opp de andre ingrediensene også, en etter en direkte i den samme bollen. På den måten kan man veie opp alt til det man vil lage uten å skitne til masse kopper og kar. Det er derfor jeg sier at tareringsknappen sparer mye oppvask.

Som kjemiker setter jeg også stor pris på oppskrifter som oppgir vekten av ingrediensene, heller en volumet. En fordel med å veie ingrediensene er at det er mer nøyaktig. Konditorer vet dette, for mange av deres oppskrifter krever helt nøyaktige mål. Dessverre er det fortsatt mange oppskrifter som bruker volummål. For væsker spiller det ikke så stor rolle – 1 dl vann veier 100 g. Men mel er en større utfordring, for hvor mye veier egentlig 1 dl mel? Jeg har funnet kilder som oppgir fra 42 til 68 g avhengig av om man sikter melet løst oppi eller om man trykker desilitermålet nedi melposen og dermed komprimerer melet. Prøv selv og se hvor stor forskjell det blir. Heldigvis har jeg lagt merke til at kokebokforfattere sakte men sikkert begynner å bruke mer vektmål i oppskriftene sine. Det gleder et kjemikerhjerte!

Martin Lersch, dr. scient.

webmaster@khymos.org

Les mer om mat og kjemi på http://blog.khymos.org eller følg meg på @tastymolecules

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR