Hjemmelaget vann-2

Hjemmelaget vann

9. februar 2015

Det vi får i oss aller mest av er vann. Men likevel er vann noe av det vi er dårligst til å beskrive rent smaksmessig. Kommenteres smaken på vann dreier det seg som regel om en usmak.

Selv er jeg veldig glad i vann med kullsyre og har derfor en kullsyremaskin på kjøkkenet. Kullsyre gir vannet enda mer «smak», men sammenlignet med kjøpt mineralvann fra kjente kilder rundt i verden smaker hjemmelaget kullsyrevann heller lite. Grunnen til dette er at vannet i springen tross alt inneholder ganske lite salt (i hvertfall i Norge hvor vi generelt har veldig bløtt vann – i Danmark er situasjonen en helt annen). Som kjemiker fikk jeg derfor lyst til å lage mineralvann på kjøkkenet, og det er faktisk ikke så vanskelig som det høres ut.

Begynn med en enkel blanding av vanlig bordsalt og natron. Siden det er lite som skal til anbefaler jeg å blande ut nok salt for 100 liter (!) vann i samme slengen. Det vil si at du veier ut 100 g salt og 5 g natron. Vannet lager du så på følgende måte: Ha ca. 1/100 av saltblandingen (= 1 gram eller en liten halv teskje – det gjør ikke noe om det blir litt mer eller mindre) i flasken og fyll med 1 liter kaldt vann. Tilsett så kullsyre og skru på korken. I løpet av noen minutter vil saltene ha løst seg opp i vannet (se bildet). Smak på vannet og sammenlign gjerne med kullsyret vann uten ekstra salt. En litt mer avansert blanding (igjen for 100 liter) kan bestå av 10 g salt, 50 g magnesiumsulfat og 50 g kalsiumsulfat. De to sistnevnte saltene fåes kjøpt i butikker som selger ingredienser for ølbrygging. Framgangsmåten for å lage vannet er som over. Ta kontakt om du ønsker å eksperimentere, så sender jeg en Excel-basert kalkulator for å beregne nøyaktig mengde salter for å «kopiere» kjente mineralvann på kjøkkenet hjemme.

Martin Lersch, dr. scient.

webmaster@khymos.org

Les mer om mat og kjemi på http://blog.khymos.org eller følg meg på @tastymolecules

Del artikkel...