Annonser på Kjøkkenskriveren

Sofia Fattori er kulinarisk ansvarlig i HelloFresh-2

At vilt kommer på en andreplass, og oppfattes som mer norsk enn lapskaus, fårikål og sodd, overrasker Sofia Fattori, kulinarisk ansvarlig i HelloFresh

Annonser på Kjøkkenskriveren

1 av 2 nordmenn mener vi har et «norsk kjøkken»

11. desember 2024

Selv om internasjonale retter har økt i popularitet, mener nordmenn at vi har en unik matkultur på nivå med det franske, italienske, indiske og japanske. Fisk, vilt og grytebaserte retter fremheves som kjennetegn, og de som bor langs kysten forbinder «norsk mat» i størst grad med fisk.

Det viser en undersøkelse utført av YouGov for HelloFresh, der 1000 nordmenn har svart. Dette mener nordmenn kjennetegner norsk mat:

1. Fisk, som laks, torsk og sei (55 %)

2. Vilt, som reinsdyr, elg, hjort og rype (39 %)

3. Grytebaserte retter, som lapskaus, fårikål og sodd (35 %)

4. Rotgrønnsaker, som poteter, gulrot, sellerirot og kålrot (34 %)

5. Rødt kjøtt, som lam, svin og storfe (19 %)

Omfavner nytt og verner tradisjoner

(Saken fortsetter under bildet)

Simen Vatne er kokk og forfatter av kokeboken «Skikkelig norsk – kjappe, enkle og digge hverdagsmiddager».

– Samtidig er vi nordmenn vært svært åpne for inspirasjon fra utenlandske matkulturer, uten å føle at våre egne tradisjoner blir truet. Vi elsker taco, sushi og asiatisk mat, og denne kombinasjonen av å verne om egne røtter mens vi omfavner nye smaker er ganske unik, sier Simen Vatne, kokk og forfatter av kokeboken «Skikkelig norsk – kjappe, enkle og digge hverdagsmiddager».

Fisk og vilt på topp

Fisk utmerker seg i det norske kjøkkenet. Over halvparten av oss mener at fisk, som laks, torsk og sei kjennetegner norsk mat, ifølge undersøkelsen. De som bor langs kysten, på Sørlandet, Vestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge mener i størst grad at fisk kjennetegner norsk mat. I Trøndelag og Nord-Norge mener 62 prosent at fisk kjennetegner norsk mat, mot 49 prosent i Oslo.

At vilt kommer på en andreplass, og oppfattes som mer norsk enn lapskaus, fårikål og sodd, overrasker Sofia Fattori, kulinarisk ansvarlig i HelloFresh.

– Fisk har gjennom historien vært en av Norges viktigste råvarer, og det er fortsatt mange som fisker selv. Selv om ikke like mange jakter selv, kan undersøkelsen tyde på at vi fortsatt har et nærere forhold til fisk og vilt fordi vi selv bringer maten til bords, sier hun.

SSBs nye levekårsundersøkelse viser at 20 prosent av befolkningen fisker én eller flere ganger i måneden, mens syv prosent oppgir å ha vært på jakt i 2024.

Tradisjonelle retter med en twist

– Vi har mange retter som vi kjenner igjen fra norske hjem, som sitronbakt laks og pannestekt sei med poteter. Vi tilfører ofte rettene en liten twist, som nye urter, krydder eller en annen type saus, for å gi større variasjon fra det man vanligvis velger selv. Vi vet at det nettopp er derfor mange tyr til matkasser, for å få nye smaker på bordet, sier mateksperten hos HelloFresh.

Kilde: Pressemelding

 

Del artikkel...