Annonser på Kjøkkenskriveren

julefrokost-2

NORDISK SKIKK: Julefrokosten er en typisk nordisk skikk. En overdådig og lang frokost med ulike sorter brød som passer til de ulike julepåleggene. Foto: BrodogKorn.no

Annonser på Kjøkkenskriveren

Dette pålegget er mest populært i julen

11. desember 2024

Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.

– Julefrokosten har sitt utspring i at mange arbeidsplasser ga en enkel bespisning til sine ansatte om morgenen den 24. desember før de ble ønsket god jul av sjefen. Skikken spredte seg så til de mange hjem der morgenen den 25. desember ble tidspunktet for den julefrokosten vi i dag tenker på. En overdådig og lang frokost med masse god mat, gjerne både kald og varm mat, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn i en pressemelding.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Opinion på vegne av MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn, viser at disse påleggene er de meste populære i jula:

• 57 % vil ha egg

• 45 % vil ha røkelaks/ørret

• 40 % vil ha ost

• 39 % vil ha sylte

Hva slags brød går best med hvilke pålegg?

Grunnlaget for den gode julefrokosten er godt brød som passer til de ulike julepåleggene. Nordbø deler sine anbefalinger til hvilke brød som passer til påleggsfavorittene. Egg står på toppen av listen over hvilke pålegg som er viktig på frokostbordet til jul. Velg gjerne saftig loff eller fine surdeigsbrød om du serverer bløtkokte og hardkokte egg eller retter som eggerøre, omelett og eggesalat. Røkelaks og røket ørret står som nummer to. Grove rugbrød passer godt til julens fiskefavoritter, også sild og gravlaks som står lenger ned på påleggslisten. På tredjeplass står ulike oster. Frukt- og nøttebrød er en perfekt kombinasjon til mange oster. Milde oster som edamer og brie kan gjerne serveres med finere brødtyper. Mens kraftige oster som blåmuggost, ridderost og camembert krever mer smaksrike grove brød. Brunost passer ypperlig både til vørterbrød og julebrød. Til julens kjøttpålegg som sylte, ruller og spekemat smaker det godt med grove brød, bakt på ulike kornsorter og gjerne med surdeig. Lefser og flatbrød er også gode og tradisjonelle alternativ til julens pålegg.

Unngår matsvinn med middagsrester på julefrokosten

Undersøkelsen viser at nordmenn kaster noe mer mat i jula enn ellers, men er samtidig flinke til å bruke opp restematen. 31 % svarer at de serverer rester fra julemiddagen til julefrokosten.

– Å spise opp restemat er det folk trekker frem som det mest effektive tipset for å kaste mindre mat i jula. Dette er et godt tips og er bedre for lommeboka når du bruker opp julematen på denne måten, enten om det er til frokost eller til andre måltider, sier Nordbø.

Tre tips for ferskest mulig brød gjennom jula

Brød og bakervarer er ferskvare enten du kjøper i butikk eller baker selv. Holdbarheten varierer avhengig av type brød. Generelt kan vi si at jo grovere brødet er, desto lenger holdbarhet har det. Noen råd for å ha ferskest mulig brød gjennom julens dager er:

• Sørg for å oppbevare brødet mest mulig lufttett.

• Sprø opp skorpen, ved å la brødet få noen minutters opphold i ovnen på 200 grader.

• Skjær opp brødet i skiver, og frys ned. Opptining bør skje i romtemperatur og i emballasjen.

Folkets påleggsfavoritter

Hvilke pålegg eller hva slags type mat / retter er viktige for deg å ha med på typiske julefrokoster og julelunsjer?

57 % Diverse egg

45 % Røkelaks/laks/ørret

40 % Ulike oster

39 % Sylte

36 % Smør, majones, aioli, remulade

31 % Diverse ruller (ribbe-/lamme-/fårerull)

31 % Diverse spekemat (spekeskinke, fenalår etc.)

31 % Rester av julaftens middag

30 % Sild

28 % Rødbet og sylteagurk

25 % Juleskinke

24 % Sennep

24 % Roastbiff

24 % Leverpostei/posteier/pate

20 % Påleggsalater/majonessalater

20 % Skinke

17 % Diverse syltetøy

15 % Bacon

15 % Frukt

14 % Grønnsaker

12 % Ansjos

12 % Gravlaks

10 % Skinkesteik

10 % Reker, skalldyr og diverse fisk

10 % Diverse pølser

9 % Surkål/rødkål

6 % Kabaret

5 % Lammelår

5 % Rakfisk

 

Del artikkel...