Ny utvalg skal styrke norsk matsikkerhet
Regjeringen har i dag oppnevnt et ekspertutvalg som skal utrede fremtidens matsystem og finne ut hvordan det kan bli mer bærekraftig. Folkehelse, klima, natur og landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk skal ses i sammenheng. Utvalget ledes av statsforvalteren i Rogaland, Bent Høie.
– Framtidsrettet matproduksjon tilpasset det landet vi er, og de naturressursene vi har er viktig. Slik kan vi oppfylle flere samfunnsmål innen matsikkerhet, beredskap, nærings- og distriktsutvikling, helse og klima- og miljø. Arbeidet som nå settes i gang blir viktig for å styrke den helhetlige kunnskapen om det norske matsystemet og hvordan bærekraften kan økes, sier landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen.
Oppnevnelsen av utvalget skjer i tett samarbeid med næringsministeren, fiskeri- og havministeren, helse- og omsorgsministeren og klima- og miljøministeren. Ekspertutvalget skal identifisere muligheter, utfordringer og dilemma, og komme med anbefalinger til tiltak. Sentrale nasjonale og internasjonale målsettinger og forpliktelser som er av betydning for matsystemet, som innen folkehelse, klima, miljø og natur, landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk, og nærings- og distriktspolitikk, skal sees i sammenheng og legges til grunn for arbeidet. Utvalget skal også se nærmere på sammenhengen mellom nasjonalt og internasjonalt nivå, blant annet innenfor bærekraft, forsyningssikkerhet, beredskap, handel og internasjonalt handelsregelverk.
– Dette blir et viktig og spennende arbeid som jeg gleder meg til sammen med resten av utvalget. Mat er viktig for alle og matsystemet vårt påvirker de fleste samfunnsspørsmål, sier utvalgsleder Bent Høie.
Styrke matberedskapen
Bente Torstensen, administrerende direktør i Nofima, er utnevnt til regjeringens nye ekspertutvalg. Utvalget er et direkte resultat av den nylig vedtatte Totalberedskapsmeldingen.
– Vi står overfor komplekse utfordringer der matsikkerhet, klimaendringer og global matproduksjon er tett sammenvevd. Med et solid fundament innen både sjømat og mat fra landbruket i Nofima, ser jeg fram til å bidra med kunnskap om konkrete løsninger for å styrke norsk matberedskap, sier Bente Torstensen.
Utvalget skal levere sine anbefalinger om et mer helhetlig og bærekraftig matsystem, i form av en NOU innen 1. juni 2026.
Dette er utvalget
I tillegg til utvalgsleder Bent Høie, består utvalget av 12 fageksperter fra ulike deler av landet:
1. Lene Frost Andersen, professor, Universitetet i Oslo (UiO)
2. Dagmar Hagen, forskningsdirektør, Norsk institutt for naturforskning (NINA)
3. Ruth Haug, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
4. Audun Korsæth, divisjonsdirektør, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)
5. Maria Kvalevåg, Deputy Executive Secretary, Arctic Monitoring and assessment programme (AMAP)
6. Helle Margrete Meltzer, seniorforsker, Folkehelseinstituttet (FHI)
7. Amund Måge, forskningssjef, Havforskningsinstituttet
8. Ivar Pettersen, samfunnsøkonom, selvstendig næringsdrivende
9. Ulf Sverdrup, professor, Handelshøyskolen BI
10. Bente Torstensen, administrerende direktør, Nofima
11. Yngvild Wasteson, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
12. Ola T. Westengen, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)
Kilde: Pressemeldinger