Horecabransjens Ærespris til Laila Berge
Laila Berge har i en årrekke vært en pådriver for opplæring og rekruttering til horecabransjen. Landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen delte ut prisen på Umami Arena på Lillestrøm tirsdag 18. mars.
Vinneren av Horecabransjens Ærespris har vært en viktig bidragsyter i over 30 år med rekrutteringen til bransjen. Juryen skriver at Berge tildeles prisen fordi «hun har hatt enormt stor betydning for rekruttering og tilrettelegging til horecabransjen, og for utviklingen av organisert opplæring av lærlinger i flere fag. Vinneren har vært en ledende «leverandør» av lærlinger til kokkefagene, servitør-, konditor- og reiselivsfaget».
Formet utdanningen
Laila Margrethe Berge (født 1958) har sittet i Faglig råd for salg, service og reiseliv, og dermed vært en premissgiver med tanke på utviklingen i utdanningsprogrammene. Gjennom Lærlingekompaniets

ÆRESPRIS: Her er prisvinner Laila Berge sammen med to av jurymedlemmene, Espen Wasenius, NKL, (t.v.) og Morten Karlsen, NHO Reiseliv. Foto: Morten Holt
opplæringsmodell har prisvinneren bidratt sterkt til at både hoteller, restauranter, institusjonskjøkken og andre aktører har fått motiverte lærlinger inn, og gitt de faglig veiledning og oppfølging gjennom hele læretiden. Vinneren har motivert og inspirert og støttet flere tusen unge til et fagbrev, og gitt de en god start på en livslang yrkeskarriere i horecabransjen. Berge har også vært pådriver for lærlingekonkurranser i både kokk, konditor, servitør og resepsjon/reiseliv. Uten henne hadde det nok ikke vært noe NM for servitører eller NM for reiselivslærlinger, heter det i en pressemelding.
I Lærlingekompaniet siden 1997
Vinneren har drevet og ledet opplæringskontoret Lærlingekompaniet siden 1997. Før den tid var hun i Norsk Hotell- og Restaurantforbund i seks år. Hun har også vært en pådriver for at Norsk Restaurantskole ble etablert. Det hele startet med læretid (servitørlærling) og deretter servitør- og også resepsjonistjobb på Hotell Klubben i Tønsberg. Hun er også utdannet markedsøkonom og vinkelner (fra Gastronomisk Institutt), og har vært hovmester for restauranten Etoile.
Rørt prisvinner
Laila Berge slutter som daglig leder i Lærlingekompaniet i løpet av året. Hun har nådd pensjonistalder, men har ikke tenkt å gi seg ennå. Ny daglig leder er på plass i august, men Berge skal være med fram til nyttår. Da skal hun bidra mer på Molstad Gjestegård i Hurdal, som hun driver sammen med mannen.
– Jeg har hatt en lang reise i hotell og restaurantbransjen. Jeg har 50 års jubileum i juni. I år har jeg også 30 års jubileum i Lærlingekompaniet. I denne perioden har 5000 lærlinger gått gjennom systemet. Nå skal jeg vie meg mer til yrkesfag og politikk, sa hun i takketalen.
Dette er Horecabransjens Ærespris
Horecabransjens Ærespris, bransjens høyeste utmerkelse, ble i år delt ut for femte gang. Tidligere har prisen blitt delt ut til :
Jan Eilef Rivelsrud (2014)
Arne Brimi (2017),
Bent Stiansen (2020)
Morten Thorvaldsen (2023)
I 2025 er det altså Laila Berge, som første kvinne, som ble tildelt æresprisen. Totalt kom det rundt 20 nominasjoner til årets kåring. Prisen gis til «en person som i tillegg til å ha vært markant i bransjen i en årrekke, også har vært en forbilledlig arbeidsgiver med tanke på etisk standard, kvaliteten på HRM, særlig bredt på rekruttering ved lærlinger, og med gode/tilfredsstillende økonomiske resultater over tid. Vinneren av prisen skal ikke bare veies for fortjenstfull innsats siste år eller siste to–tre år, men for hva han eller hun har utrettet over tid, gjerne livsverk som står – og står seg».
Gjennom mange år delte NHO Reiseliv og magasinet Horeca ut prisene «Årets restauratør» og «Årets hotelleder». Fra og med 2014 ble de to prisene slått sammen til én pris; Horecabransjens Ærespris. Prisen tildeles etter beslutning i en faglig sterk og uavhengig jury. I 2025 har den bestått av Kristin Krohn Devold (NHO Reiseliv, juryleder), Morten Karlsen (NHO Reiseliv), Espen Wasenius (Norske Kokkers Landsforening) og Morten Holt (magasinet Horeca/Horecanytt.no).
Dette er Lærlingekompaniet
Lærlingekompaniet er et opplæringskontor. Det er en forening som driftes av tilskudd fra fylkeskommunen, der alt går tilbake til opplæringen av lærlingene. Lærlingekompaniet jobber til daglig med lærlinger i kokke-, ernæringskokk-, servitør-, baker-, konditor-, reiselivs- og resepsjonsfagene, og har til enhver tid rundt 300 lærlinger fordelt i sine medlemsbedrifter. Lærlingekompaniet har siden 1997 jobbet med ungdom, og 99 prosent av lærlingene fullfører fagopplæringen med bestått fag/svenneprøve på normert tid, som er fire år.