Matprisen Årets storkjøkken 2024

MATPRISEN: I 2024 gikk Kreativ Catering til topps i kategorien Årets storkjøkken. Foto: Magnus Gulliksen/Matprisen

Hvem fortjener Matprisen?

19. mars 2025

Hvert år samles Matprisens fagjury for å vurdere personer og virksomheter som bidrar til at maten vi spiser er mer miljø- og naturvennlig. Til den jobben behøver de tips for å finne dem som fortjener ros og oppmerksomhet.

– Vi er på jakt etter ledestjernene, de som går foran og staker ut en bedre kurs for sin bransje. Juryen har stor glede av å få innspill fra folk i hele landet som kjenner noen eller selv mener de er en verdig kandidat. Det gjør vårt arbeid mer komplett, sier juryleder Arnt Steffensen.

Smak, økologi og bærekraft

Matprisen var den første prisutdelingen som ikke bare satte smak, men også økologi og bærekraft på agendaen, og har siden 2014 løftet de som går foran innen formidling, produksjon eller servering av mat.

– Vi står i en situasjon hvor vi må løse flere problemer knyttet til klima, natur og miljø samtidig. Ingen har kanskje en perfekt løsning for alt, og siden utfordringene er komplekse, vil vi hedre de som faktisk er forbilder og tar tak i en del av det hele, sier Steffensen.

Matprisen arrangeres av Debio Marked med støtte fra aktører fra matbransjen og avholdes hvert år i november. Matprisen har siden 2019 også hatt æren av å finne en verdig mottaker til KokkeKarlas stipend. Dette stipendet går til en ung, kvinnelig kokk som bidrar til å styrke rekrutteringen til yrket og som fremmer bærekraftige måltider og norsk matkultur.

Flere kategorier

I år er dette kategoriene man kan nomineres til:

• Matprisen

• Årets råvareprodusent (hav/land)

• Årets produsent (produkt)

• Debioprisen

• Årets kjøkken

• Årets storkjøkken

• Årets salgskanal

• Årets formidler

• Årets utfordring

Kandidatene blir vurdert ut fra spesifikke kriterier for den enkelte prisen, men alle kretser rundt bærekraftig matproduksjon, økologi og kretsløp, modige meninger og evne til å påvirke matsystemet i en mer naturvennlig retning. Alle priskriteriene finnes på matprisen.no.

Vil løfte fram offentlig sektor

– I år håper vi å få mange gode forslag til kandidater fra offentlig sektor. Det skjer mye positivt på kommunale og statlige storkjøkken, og vi håper Matprisen kan bidra til å til å synliggjøre dette, kommenterer jurylederen.

Arnt Steffensen er leder i Kost- og ernæringsforbundet, som også deler ut Matomsorgsprisen hvert år sammen med fagbladet Horeca og TINE. På spørsmålet om hva som skiller disse to prisene, svarer han slik:

– Begge prisene deles ut til aktører som utmerker seg i positiv retning. Den store forskjellen er at Matprisen har et overordnet fokus på bærekraftig matproduksjon, der man ser på hele verdikjeden, fra jord til bord.

Hedre og feire rollemodeller

Juryen til Matprisen har ansvaret for å velge ut stipendmottaker, nominerte og vinnere, og etterlyser innspill på gode kandidater. Alle oppfordres til å foreslå noen som fortjener oppmerksomheten, enten det er en selv eller noen man ser opp til. Forslagene sender man digitalt i et eget skjema på matprisen.no innen 18. april.

– Jeg tror ingen har angret på å foreslå en kandidat. Alle som jobber med mat fra åker og hav til foredling og servering trenger rollemodeller, og Matprisen vil gjerne hedre og feire dem, avslutter Steffensen.

De nominerte vil bli annonsert i løpet av høsten, og vinnerne blir kåret under prisutdelingen i Oslo 10. november.

Dette er juryen

I juryen sitter en god sammensatt gruppe med solid kompetanse innen de ulike aspektene av verdikjedene for norsk mat og drikke. Årets juryleder er Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet. Med seg har han Arvid Udo de Haes (gartner ved De Haes Gartneri), Astrid Regine Nässlander (mathåndverker, formidler og tidligere prisvinner), Eivind Haalien (kategorisjef lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen), Ingri R. Guren (bonde på Kure Vestre), Johanna Petterson Utvær (kokk og tidligere mottaker av KokkeKarlas stipend), Jonathan Kolbu (kokk og konferanseansvarlig i INC. – Compass Group) og Selje Lyngset (sommelier, agronom og prosjektleder for Juniorkokk i jobb).

Del artikkel...