kaffe-koffein

Bitter, men glad

10. april 2025

Det er et paradoks at vi drikker kaffe. For noen som aldri har smakt kaffe før, vil den bitre og syrlige smaken neppe friste til mer enn en liten slurk. Men så er det noe med alle ritualene rundt kaffe. Det er kaffepauser, kaffeslabberas og kafébesøk. Det er morgenkaffe og en kopp kaffe etter middagen eller til desserten. Vi ser fram til en hyggelig prat over en kopp kaffe. Etter hvert har vi lært oss å like den komplekse smaken.

Jeg tror heller ikke vi skal underslå den usynlige belønningen i form av den oppkvikkende effekten til koffein. Koffein finnes blant annet i kaffebønner, teblader, kakaobønner og guaranabær. I plantene fungerer koffein som et naturlig pesticid. Den stimulerende effekten i mennesker oppstår når koffein blokkerer adenosin, et signalstoff som gir kroppen beskjed om å slappe av.

En vanlig kopp kaffe på 2 dl inneholder rundt 70-140 milligram koffein, avhengig av styrken og bryggemetoden. I ren form smaker koffein intenst bittert, og selv om koffein bare utgjør 2-5 prosent av tørrstoffet i en kopp kaffe, så bidrar koffein til den bitre smaken sammen med klorogensyrer og melanoidiner som dannes under brenningen. Til sammenligning inneholder en kopp svart te ca. 25-85 mg, og i en bit melkesjokolade er det ikke mer enn ca. 1 mg. Energidrikker inneholder omtrent like mye koffein som svak kaffe, men søt smak gjør at man likevel lett konsumerer langt større mengder koffein. Effekten av koffein er raskt merkbar, og konsentrasjonen i blodet når et maksimum i løpet av en halv til to timer. Den oppkvikkende effekten er helt reell – følelsen av trøtthet blokkeres, man får raskere reaksjonstid og man yter bedre både fysisk og mentalt. Koffein gjør kaffe til verdens mest brukte psykoaktive stoff. Fraværet av koffein er også merkbart, og drikker man flere kopper daglig vil en dag uten kaffe kunne gi abstinenshodepine.

Koffein i kroppen har en halveringstid på 3-5 timer. Det betyr at etter 6-10 timer er 75% av koffeinet og effekten borte. Da sier det seg selv at siste kopp kaffe ikke bør drikkes for sent på ettermidagen om man skal unngå å forstyrre søvnen.

Martin Lersch, dr. scient.

hello@khymos.org

Les mer om mat og kjemi på http://khymos.org

Fra Kjøkkenskriveren nr. 1/25

Del artikkel...