Landsmøte: Kost- og ernæringsforbundet med ny visjon og ny giv
Med visjonen «Matglede i sentrum – vi skaper kvalitet i alle livets måltider» har Kost- og ernæringsforbundet staket ut kursen for arbeidet de neste fire årene.
Tekst og foto: Elisabeth Strøm
Tradisjonen tro startet landsmøtet med et kulturelt innslag. Denne gangen var det to elever fra musikklinjen ved Bodø videregående skole som slo an tonen med folkemusikk. Varaordfører Ida Gudding Johnsen i Bodø kommune ønsket Kost-og ernæringsforbundet velkommen.
Deretter var det leder Arnt Steffensens tur til å åpne selve landsmøtet. Det gjorde han med en engasjerende og humoristisk tale, der politikk, fag og fellesskap sto i sentrum.
– Begrepet Nordens Paris er tatt, men vi kan jo kalle Bodø for Nordens Marseille, sa Steffensen, før han trakk linjer mellom Bodø Sildoljefabrikk utenfor vinduet og forbundets evne til å tilpasse seg samfunnsutviklingen: – Litt som Kost- og ernæringsforbundet, som også har en funksjon i mange sammenhenger og på flere samfunnsområder, der vi har tilpasset oss den retningen samfunnet går.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

OPPDATERT LOGO: Leder Arnt Steffensen stilte for anledningen med nytt hjemmestrikket «forbundslederkjede» laget av delegat Kirsti Strømøy, Nordland.
Talen trakk frem både politiske seire og utfordringer, som kampen for lokale kjøkken og synliggjøring av matfaglig kompetanse. Samtidig ble viktigheten av lokalt engasjement understreket: – Den viktigste politiske påvirkningen foregår ikke nødvendigvis på Stortinget – men lokalt.
Til slutt satte Steffensen ord på det mange kjenner på:
– Man melder seg ikke inn i en fagforening fordi man er opptatt av samfunnsstrukturer. Man melder seg inn fordi man ønsker sikkerhet. Man ønsker en forsikring om at dersom noe skulle skje på arbeidsplassen, så er det noen som arbeider for dine interesser. Og det er jo her vi ser verdien av samspillet med Delta, sa leder Arnt Steffensen.
God tone
Landsmøtene i Kost- og ernæringsforbundet er kjent for å være effektive og lite konfliktfylte. Slik kan landsmøtet i Bodø også oppsummeres. For å si det med dirigent Mona Johansens ord: – Gjennomføringen viser at det har blitt gjort et veldig godt forarbeid.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

GOD STEMNING: Gode pauser og pausemat er viktig for å holde fokus i landsmøtesalen. 1. nestleder Marit Solheim (nr. 2 fra venstre) i Delta var gjest på landsmøtet.
Alle de innkomne forslagene som ble behandlet kom fra landsstyret, og alle handlet om tilpasninger til Deltas praksis på ulike områder. Det ble vedtatt nye retningslinjer for valgkomiteen og kontrollutvalget. Begge er justert slik at de samsvarer med Deltas retningslinjer.
To viktige vedtak ble gjort:
Forslaget om å endre landsmøteperioden fra tre til fire år ble enstemmig vedtatt. Det betyr at neste landsmøte i Kost- og ernæringsforbundet blir innen utgangen av juni i 2029.
Forslaget om å endre navn til Kost- og ernæringsforbundet i Delta ble også enstemmig vedtatt.
Ny visjon
Landsstyrets arbeid med strategiplan for neste landsmøteperiode ble godt mottatt av de 41 stemmeberettigede delegatene, og enstemmig vedtatt ved akklamasjon.
Landstyrets forslag til visjon ble endret, etter forslag fra avdeling Oslo og Viken. «Best på matomsorg» har vært Kost- og ernæringsforbundets visjon i 21 år. Landsstyrets forslag til ny visjon for neste landsmøteperiode var «Matglede i sentrum – vi skaper kvalitet i hverdagens måltider».
Delegat Sigrid-Helen Lucassen, avdeling Oslo og Viken, var ikke helt fornøyd, og hun fremmet følgende forslag til en forbedret visjon: «Matglede i sentrum – vi skaper kvalitet i alle livets måltider».
Hennes argument var at ernæringskokker yter sitt beste, enten de lager hverdags- eller festmat, eller måltidet er tiltenkt mennesker som er i livets siste fase eller mennesker som har livet foran seg.
– Jeg er en språkets mann og tenker umiddelbart at denne formuleringen gjør en god visjon enda bedre, sa Arnt Steffensen.
Disse skal styre forbundet
Både Arnt Steffensen og Monica Smørvik ble enstemmig gjenvalgt, som henholdsvis leder og nestleder i Kost- og ernæringsforbundet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

LANDSSTYRET 2025-2029: Foran f.v.: Hege L. Stavnås, nestleder Monica Smørvik, Liv B. Aandahl og leder Arnt Steffensen. Bak f.v.: Toini O. Bratli, 2. vara Hans Stapnes Johnsen, Ronny Nilsen og Kenneth Johannessen. Bakerst: 1. vara Geir-Kristian Øvrevik.
Avdeling Vestland fremmet et benkeforslag under valg av landsstyre. Valgkomiteen hadde innstilt Geir-Kristian Øvrevik, Innlandet, som 1. nestleder og Toini O. Bratli, Innlandet, som landsstyrerepresentant. Avdeling Vestland ønsket at Øvrevik skulle fortsette som ordinært landsstyremedlem. Etter en skriftlig votering falt avdeling Vestlands forslag.
Landsstyrets sammensetning for perioden 2025-2029 ser dermed slik ut:
Leder: Arnt Steffensen
Nestleder: Monica Smørvik
Styremedlemmer:
Ronny Nilsen, Vestland
Kenneth Johannessen, Agder
Toini O. Bratli, Innlandet
Hege Lile Stavnås, Oslo og Viken
Liv Bjørnstad Aandahl, Møre og Romsdal
Varamedlemmer:
1. vara: Geir-Kristian Øvrevik, Innlandet
2. vara: Hans Stapnes Johnsen, Vestland.
Kontrollutvalget består av leder Egil Brevik, Oslo og Viken, nestleder Brynhild Helge Brånå, Oslo og Viken og Tom Dall Larsen, Vestland.
Varamedlemmer: Børge Berglund, Troms og Finnmark, Elin Klokkeide Ellertsen, Vestland, og Cathrine Gujord, Oslo og Viken.
Valgkomiteen består av: Marianne Revhaug, Oslo og Viken, Ann-Sofi Lillegård, Troms og Finnmark, Brynjar Johansen, Agder.
Varamedlemmer: Anne Berit Møllersen, Nordland, Hilde Katrin Hansen, Troms og Finnmark, og Kent Eivind Vorland, Vestland.
Oppsummering på rim
Kost- og ernæringsforbundet har sin egen «forbundspoet», og som alltid oppsummerte Henny Ragnhild Nordvik landsmøtet på kreativt vis og på rim. Arnt Steffensen takket landsmøtet avslutningsvis for godt engasjement, gode diskusjoner og vedtak.
Utnevnt som æresmedlem
Harald Birkenes ble medlem i Kost- og ernæringsforbundet – eller NFED, som det het den gang – i 1980. Han har sittet ni år i landsstyret og var i mange år leder av avdeling Agder. På landsmøtet ble han utnevnt til æresmedlem i Kost- og ernæringsforbundet.
– Vi har mange medlemmer som brenner for faget. Noe utmerker seg og skiller seg ut med det lille ekstra og blir en ambassadør både for kokkfaget og Kost- og ernæringsforbundet, innledet leder Arnt Steffensen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

ÆRESMEDLEM: Harald Birkenes, mangeårig medlem og tillitsvalgt ble tildelt æresmedlemskap på Kost- og ernæringsforbundets landsmøte.
En rørt Harald Birkenes tok imot medaljen under landsmøtemiddagen på Quality Hotel Ramsalt i Bodø.
– Jeg har vært pensjonist i tre år og må innrømme at jeg savner «familien min», sa Harald Birkenes, som nå altså kan skilte med tittelen æresmedlem i Kost- og ernæringsforbundet.