Voss sjukehus: Nytt kjøkken – av kokker, for kokker
Etter år med upraktiske løsninger, nedslitte lokaler og gammelt utstyr, kan kjøkkenpersonalet på Voss sjukehus endelig nyte arbeidsdagen i splitter nytt produksjonskjøkken.
Tekst og foto: Elisabeth Strøm
– Alt er no på eitt plan, og det betyr slutt på unødvendig trakking. Benkane er i riktig høgde, utstyret står stødig og med fleire avskilde rom blir reinhaldet enklare, sier kokk Synva Engeland og læring Frida Tveite.

NYTT: Fra gammelt og nedslitt til nytt og moderne sykehuskjøkken. Her fra venstre: Lærling Frida Tveite, kjøkkensjef Kristin Tesdal og kokk Synva Engeland.
Det gamle kjøkkenet fra 1963 bar preg av tidens tann. Sprukne fliser, utslitte fuger og feilfall på gulvet gjorde arbeidshverdagen utfordrende. Selv om Mattilsynet aldri påpekte alvorlige avvik, var beskjeden tydelig: Her måtte noe gjøres.
Et bærekraftig løft

LANG PROSESS: Etter en lang prosess og byggeperiode er produksjonskjøkkenet på Voss sjukehus klart til innflytting.
Løsningen ble prosjektet Bærekraftig matforsyning som gir god pasientopplevd kvalitet. Prosjektgruppa, ledet av kjøkkensjef Kristin Tesdal, vurderte flere alternativer: mottakskjøkken med mat fra Haukeland universitetssjukehus i Bergen, eksterne leverandører – eller nytt produksjonskjøkken på Voss. Valget falt på sistnevnte.
– Det var det mest bærekraftige og framtidsretta valget, både for miljø, beredskap og pasientanes og tilsette sitt beste, sier Tesdal, som har vært kjøkkensjef siden 2013.
Med eget kjøkken kan sykehuset enkelt tilby spesialkost og ernæringsrik mat. Det styrker både matomsorgen og kokkefaget.
– Me skal framleis vera ein attraktiv arbeidsplass og lærebedrift for kokkelærlingar, understreker Tesdal.
Fra brakkerigg til drømmekjøkken
I juni 2021 ble vedtaket om nybygg fattet. I fjor flyttet kjøkkenet midlertidig inn i en brakkerigg.
– Det har vore trangt og kaotisk til tider, men me visste det var midlertidig. Det heldt motivasjonen oppe, forteller kjøkkensjefen.
Hele kjøkkenpersonalet har vært involvert i byggeprosessen, blant annet via en egen Snapchat-gruppe for innspill om alt fra fargevalg til romløsninger.
– Eg sa tidleg at dette er vårt prosjekt. Eg yngste engasjement og ærlige meiningar undervegs frå alle medarbeidarane på kjøkkenet, sier Tesdal.
Det nye kjøkkenet er funksjonelt og moderne: alt på ett plan, hev-/senk-bord, sklisikkert og lettstelt akrylikon-gulv – og et eget bakerom. Noen skatter fra det gamle kjøkkenet har også fått bli med videre: Den gamle marmortoppen er pusset opp, og 60-tallsvasketraller har fått nytt liv med spraylakk i gull og rosa.
Et kjøkken med utsikt
– De ansatte har vært en viktig ressurs underveis, sier Kjell Folkestad Isaksen ved Helse Bergen HFs prosjektkontor.
Han fremhever betydningen av god visualisering, og at 3D-modeller har gjort det enklere for alle å se hvordan det ferdige kjøkkenet ville bli underveis. 9. mai ble kjøkkenet høytidelig åpnet. Direktør Birger N. Lærum blåste i alpehorn, og i stedet for snorklipping ble det kringleklipp med varaordfører Benedicte Krag.
– Dette er en stor dag. Mat er helt sentralt for helse, trivsel og kultur. Dette er virkelig et kjøkken for kokker, av kokker, sa varaordføreren.

SYMBOL: Dette kjøkkenet viser at det satses på Voss, sier direktør Birger N. Lærum ved Voss sjukehus.
Direktør Birger N. Lærum ved Voss sjukehus mener nytt kjøkken på sykehuset er et viktig symbol og at det understreker viktigheten av å investere i mindre lokalsykehus:
– Det er krevende økonomiske tider både for helseforetakene og kommunene. Det har vært bekymringer for at alt skulle flyttes til Bergen. Dette kjøkkenet viser at vi satser på Voss.

KRINGLEKLIPP: Voss sjukehus har sin egen kringle som bakes etter en 50 år gammel oppskrift. Her er det varaordfører Benedicte Krag i Voss herad som får æren av å åpne kjøkkenet.
Matomsorg i særklasse
Kjøkkenet lager all mat fra bunnen av – fra nybakt brød til lunsj til hjemmelaget middag med dessert og kaker. Pasientene får nysmurte måltider og kveldsmat, og tilbakemeldingene er svært gode.

MARKERING: Høytidelig åpningen av det nye produksjonskjøkkenet. Her er kjøkkenansatte ved Voss sjukehus.
– Me har et godt rykte, og det er kjekt å være kokk her, sier Synva Engeland. Etter at kjøkkenet sluttet å produsere mat for Voss sjukeheim i 2014, har fokuset vært fullt på sykehuset. Nå får matgleden enda bedre vilkår. Og som prikken over i-en: – Utsikten fra kjøkkenet? Den må være Norges råeste.
Fakta
Om produksjonskjøkkenet på Voss sjukehus
- Plass til 60 inneliggende pasienter
- Lager i tillegg mat til dagpasienter
- Har kantinedrift, lager møtemat og legemiddager.
- Produserer etter kok-server
- 7 årsverk – ni faste ansatte, en lærling og fire vikarer.