Disse er nominert til Matprisen 2025
I kategorien Årets storkjøkken er en videregående skole, et sykehjemskjøkken og en kantine nominert. Hvem som får den høythengende utmerkelsen, får vi vite den 10. november.
Siden 2014 har Matprisen delt ut priser til aktører i matbransjen som tar bærekraftige og økologiske matvalg. Nå offentliggjør juryen årets nominerte til prestisjetunge Matprisen 2025. Fellesnevneren for alle som blir nominert er at de er ledestjerner og spydspisser for en bærekraftig matproduksjon og et bedre matforbruk som tar vare på dyra, havet, jorda og menneskene.
–Det er krevende å finne lure nye løsninger som svarer på vår tids utfordringer og i tillegg ha meningers mot og evne til å formidle alt dette. Årets nominerte viser vei på mange områder enten de er store råvareprodusenter eller mindre aktører som vektlegger innovasjon og nye teknikker. Felles for alle er at de er supre formidlere og tradisjonsbærere på mange ulike arenaer, sier jurymedlem Selje Lyngset, som til daglig er sommelier, agronom og prosjektleder for Juniorkokk i jobb.
Hvert år nomineres tre kandidater til åtte ulike priser av en uavhengig fagjury med kompetanse fra ulike sider av det norske matsystemet. Under prisutdelingen i Oslo 10. november vil vinnerne i disse kategoriene kåres. Prisene er knyttet til ulike ledd i verdikjeden, fra bønder og andre primærprodusenter til foredlingsledd, formidling, omsetning og servering. Under Matprisen deles også prisen Årets utfordring ut til en aktør som juryen mener er i posisjon til å være en ytterligere positiv kraft i norsk matbransje, og juryen offentliggjør kokken som mottar KokkeKarlas stipend.
Dette er årets nominerte:
Matprisen
Annechen Bahr Bugge, Oslo
Lystgården, Vestland
Máret Rávdná Buljo, Nordland
Debioprisen
Holt gård, Vestfold
Hørte gård, Buskerud
Superkraftmat, Innlandet
Årets kjøkken

ÅRETS KJØKKEN: Gartneriet Spiseri Bygdø Kongsgård i Oslo er nominert i kategorien Årets kjøkken. Foto: Christian Strand
Gartneriet Spiseri Bygdø Kongsgård, Oslo
Mortens Kro, Akershus
Øyna Kulturlandskapshotell, Trøndelag
Årets formidler
Eva Narten Høberg, Nordland
Jon Almaas, Akershus
Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden, Oslo
Årets produsent
b.culture, Oslo
Heidrun, Innlandet
Villbrygg, Oslo
Årets råvareprodusent
Frebergs, Innlandet
Vestfold Horgen gård, Akershus
Hovelsrud gård, Innlandet
Årets salgskanal
Annis pølsemakeri, Oslo
Innlandet Fat og Fe, Vestfold
Kolibri kolonial, Oslo
Årets storkjøkken
ISS Subsea7 Forus, Rogaland
Kalnes Vgs, Østfold
Tingvoll sjukeheim, Møre og Romsdal
Juryen om Årets storkjøkken
Dette sier juryen om de nominerte i kategorien Årets storkjøkken:
ISS Subsea7 Forus
På hovedkontoret til Subsea7 står ISS for måltidene. Målet er en så bærekraftig kantinedrift som mulig og norske, økologiske og lokale råvarer er en del av dette. ISS er del i Grøntløftet og har forpliktet seg til å kjøpe norsk frukt og grønt. Kantinens virke er ikke isolert fra hele virksomhetens aktiviteter og det jobbes for å kommunisere hvorfor de satser på bærekraftige måltider og hvilken betydning de ansattes matvalg har for kloden.
Kalnes videregående skole
Utenfor Sarpsborg ligger Kalnes videregående skole, en skole som blant annet utdanner ungdom i økologisk jordbruk, og som naturligvis også serverer økologisk i kantina, gjerne produsert på skolen. Kantina har hatt Debios serveringsmerke i bronse i ti år. På Kalnes ser de at bærekraftige og helsefremmende måltider ikke bare er bra for klode, men også hode – gjennomføringsgraden på skolen har økt etter at de har trappet opp sin satsing på gratis skolemat til elevene.
Tingvoll sjukeheim

ÅRETS STORKJØKKEN: Tingvoll sjukeheim er blant de nominerte i denne klassen.
Siden 2013 har Tingvoll sjukeheim kunnet skilte med Debios serveringsmerke, men ideen om at Tingvoll skal være en økokommune har de praktisert og eksemplifisert siden 1990. De har satset på økologisk mat og drikke i en årrekke. Koster økologisk mer, er det bedre for storkjøkken å lage mat fra bunnen av. Det gjør en mer kreativ med råvarene og gir sluttbrukeren mer sesongbasert meny. Kjent, kjært og lokalt. Det kan ha mye positivt å si for de som får nyte godt av maten og som trenger ikke bare næring, men også matlyst.
Kilde: Pressemelding









