jon-blir-bonde_68cd523601bcc

ÅRETS FORMIDLER: Jon Almaas er nominert i kategorien Årets formidler for tv-serien "Jon blir bonde". Foto: Jon blir bonde

Disse er nominert til Matprisen 2025

8. oktober 2025

I kategorien Årets storkjøkken er en videregående skole, et sykehjemskjøkken og en kantine nominert. Hvem som får den høythengende utmerkelsen, får vi vite den 10. november.

Siden 2014 har Matprisen delt ut priser til aktører i matbransjen som tar bærekraftige og økologiske matvalg. Nå offentliggjør juryen årets nominerte til prestisjetunge Matprisen 2025. Fellesnevneren for alle som blir nominert er at de er ledestjerner og spydspisser for en bærekraftig matproduksjon og et bedre matforbruk som tar vare på dyra, havet, jorda og menneskene.

–Det er krevende å finne lure nye løsninger som svarer på vår tids utfordringer og i tillegg ha meningers mot og evne til å formidle alt dette. Årets nominerte viser vei på mange områder enten de er store råvareprodusenter eller mindre aktører som vektlegger innovasjon og nye teknikker. Felles for alle er at de er supre formidlere og tradisjonsbærere på mange ulike arenaer, sier jurymedlem Selje Lyngset, som til daglig er sommelier, agronom og prosjektleder for Juniorkokk i jobb.

Hvert år nomineres tre kandidater til åtte ulike priser av en uavhengig fagjury med kompetanse fra ulike sider av det norske matsystemet. Under prisutdelingen i Oslo 10. november vil vinnerne i disse kategoriene kåres. Prisene er knyttet til ulike ledd i verdikjeden, fra bønder og andre primærprodusenter til foredlingsledd, formidling, omsetning og servering. Under Matprisen deles også prisen Årets utfordring ut til en aktør som juryen mener er i posisjon til å være en ytterligere positiv kraft i norsk matbransje, og juryen offentliggjør kokken som mottar KokkeKarlas stipend.

Dette er årets nominerte:

Matprisen

Annechen Bahr Bugge, Oslo

Lystgården, Vestland

Máret Rávdná Buljo, Nordland

Debioprisen

Holt gård, Vestfold

Hørte gård, Buskerud

Superkraftmat, Innlandet

Årets kjøkken

ÅRETS KJØKKEN: Gartneriet Spiseri Bygdø Kongsgård i Oslo er nominert i kategorien Årets kjøkken. Foto: Christian Strand

Gartneriet Spiseri Bygdø Kongsgård, Oslo

Mortens Kro, Akershus

Øyna Kulturlandskapshotell, Trøndelag

Årets formidler

Eva Narten Høberg, Nordland

Jon Almaas, Akershus

Kristoffer Torheim og «Takk for maten»-podden, Oslo

Årets produsent

b.culture, Oslo

Heidrun, Innlandet

Villbrygg, Oslo

Årets råvareprodusent

Frebergs, Innlandet

Vestfold Horgen gård, Akershus

Hovelsrud gård, Innlandet

Årets salgskanal

Annis pølsemakeri, Oslo

Innlandet Fat og Fe, Vestfold

Kolibri kolonial, Oslo

Årets storkjøkken

ISS Subsea7 Forus, Rogaland

Kalnes Vgs, Østfold

Tingvoll sjukeheim, Møre og Romsdal

Juryen om Årets storkjøkken

Dette sier juryen om de nominerte i kategorien Årets storkjøkken:

ISS Subsea7 Forus

På hovedkontoret til Subsea7 står ISS for måltidene. Målet er en så bærekraftig kantinedrift som mulig og norske, økologiske og lokale råvarer er en del av dette. ISS er del i Grøntløftet og har forpliktet seg til å kjøpe norsk frukt og grønt. Kantinens virke er ikke isolert fra hele virksomhetens aktiviteter og det jobbes for å kommunisere hvorfor de satser på bærekraftige måltider og hvilken betydning de ansattes matvalg har for kloden.

Kalnes videregående skole

Utenfor Sarpsborg ligger Kalnes videregående skole, en skole som blant annet utdanner ungdom i økologisk jordbruk, og som naturligvis også serverer økologisk i kantina, gjerne produsert på skolen. Kantina har hatt Debios serveringsmerke i bronse i ti år. På Kalnes ser de at bærekraftige og helsefremmende måltider ikke bare er bra for klode, men også hode – gjennomføringsgraden på skolen har økt etter at de har trappet opp sin satsing på gratis skolemat til elevene.

Tingvoll sjukeheim

ÅRETS STORKJØKKEN: Tingvoll sjukeheim er blant de nominerte i denne klassen.

Siden 2013 har Tingvoll sjukeheim kunnet skilte med Debios serveringsmerke, men ideen om at Tingvoll skal være en økokommune har de praktisert og eksemplifisert siden 1990. De har satset på økologisk mat og drikke i en årrekke. Koster økologisk mer, er det bedre for storkjøkken å lage mat fra bunnen av. Det gjør en mer kreativ med råvarene og gir sluttbrukeren mer sesongbasert meny. Kjent, kjært og lokalt. Det kan ha mye positivt å si for de som får nyte godt av maten og som trenger ikke bare næring, men også matlyst.

Kilde: Pressemelding

Del artikkel...