Å gjøre kål på lukten

Mange matvarer har en ganske kraftig lukt, og selv om lukten er viktig for vår smaksopplevelse av disse matvarene, er det ikke alltid vi er like begeistret for at lukten setter seg i fingrene og er tilnærmet umulig å vaske vekk.
Eksempler på slike matvarer er løk, hvitløk, fisk og ost. Noen av leserne har kanskje sett at det i de siste årene har kommet spesielle stålsåper som skal hjelpe mot slik lukt. Dette har selvsagt med kjemi å gjøre.

Jeg kan begynne med å slå fast at stålsåpene er laget av vanlig rustfritt stål – samme hvilke kreative navn produsenten eventuelt måtte ha funnet på. Dette fikk jeg bekreftet da en venn hjalp meg med å måle et røntgenfluorosens-spekter som viste at den innehold 18 % krom, 8 % nikkel, 1 % molybden og 71 % jern i tillegg til små mengder av noen andre metaller. Ser vi litt nærmere på kjemien, er det interessant å merke seg at nikkel og molybden har helt spesielle egenskaper når det gjelder å bryte ned svovelholdige forbindelser som er ansvarlig for mye av den vonde lukten. De brukes faktisk i stor skala i oljeindustrien, nettopp for dette formålet. Når svovelforbindelsene brytes ned dannes det stoffer som ikke lenger lukter vondt. Så i prinsippet vil en stålsåpe (eller en rustfri suppeskje for den saks skyld) kunne fungere meget godt som luktfjerner.

Utfordringen blir selvsagt å få god kontakt mellom stålsåpen og forbindelsene som lukter. Selve nedbrytningen av luktforbindelsene skjer nemlig på overflaten av stålsåpen. Ettersom flere av disse forbindelsene er fettløselige vil de kunne trenge litt inn i huden og dit kommer ikke stålsåpen til. På grunn av dette stiller jeg meg litt spørrende til effekten av stålsåpen, men samtidig skal jeg være den første til å innrømme at det er vanskelig å gjøre kontrollforsøk ettersom høyre og venstre hånd gjerne får litt ulik eksponering når man håndterer løk eller hvitløk. Jeg hører derfor gjerne fra dere om dere har erfaringer med stålsåpen i praktisk bruk.

Les mer på khymos.org

Kjøkkenskriveren nr. 5-07

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR