Anne Lise og Katrine i særklasse

Katrine Nykås og Anne Lise Hegna, begge ansatt ved Sykehuset Telemark avdeling Notodden, sjarmerte dommerne i senk under NM i Institusjonskokkfaget – lag. Finalen ble arrangert i forbindelse med Den norske Matfestivalen i Ålesund i dag.

Fem lag kjempet i finalen onsdag 26. august. Midtveis i konkurransen ble det klart for dommerne at ett av lagene var i en klasse for seg.

 

– Gullvinnerne serverte nydelige smaker, kreative menyer og gode porsjoner, sa hoveddommer Morten Heiaas i begrunnelsen.

 

Dommerne mente også at Katrine Nykås og Anne-Lise Hegna hadde løst oppgaven med spesialkosten på en fortreffelig måte.

 

Dagsmeny til 55 kroner

 

Under Norgesmesterskapet må institusjonskokkene tilfredsstille strenge krav til næringsinnhold, total energimengde og pris. Oppgaven i år besto i å lage frokost, lunsj og middag med dessert til ungdom på internatskole. To av ungdommene har laktoseintoleranse. Dagsmenyen skal ikke koste mer enn kr. 55 per porsjon for alle måltidene, total energimengde på de tre måltidene skal være 8,3 MJ og fettprosent skal ikke være høyere enn 30.

Arrangør har, i samarbeid med sponsorer, lagt klare føringer når det gjelder hvilke råvarer som kan brukes. I år skulle det være kylling til en varm lunsj og sei til middag.

 

Fargerik meny

 

Kathrine Nykås og Anne Lise Hegna serverte en fargerik meny. Frokosten besto av en sitrusyoghurt med havregryn, grovt brød med persille og tomater, jordbærsyltetøy, ost og grønnsaksfrittata. Til lunsj serverte de kryddermarinert kylling med en kokos- og chilisaus, couscous, tzatziki-dressing og pannestekte grønnsaker med mango. Til middag var det ostebakt sei med tomatsalsa, gressløksaus, glasert pastinakk og med stekte søtpoteter med jordskokkmos. Måltidet ble avsluttet med en vaniljefromasj, pasjonsfruktgele på cashewnøttbunn, frisk mynte og bjørnebærpudding, sjokolade og nøttestang, samt pasjonsfruktsaus.

 

Festivaltelt

 

Under mesterskapet skulle de fem lagene produsere sine innsendte menyer til 12 personer i løpet av seks timer. Konkurransen foregikk i festivalteltet på kaia i Ålesund og publikum kunne hele tiden følge med på kokkekampen fra tribunen.

Blant årets finalister var det flere som kunne vise til tidligere NM-erfaring. Anne Lise Hegna, årets vinner, tok også gull i NM i Institusjonskokkfaget – lag i 2006.   

 

Sølv og bronsje

 

Tor-Arne Mortensen, Stadiotunet sykehjem i Bodø og Roger Willassen, Bodin leir, Bodø Hovedflystasjon, mottok sølvmedalje for sin prestasjon.

Cathrine Fjeldstad Gujord og Tommy Dypvik, begge ansatte ved Oslo Universitetssykehus, avd. Aker, mottok bronsjemedalje under NM i Institusjonskokkfaget – lag 2009.

 

 

Finalistene i NM i Institusjonskokkfaget – lag 2009

Lag 1

Katrine Nykås og Anne Lise Hegna, begge ansatt ved Sykehuset Telemark, avdeling Notodden. Nykås har stilling som kokk og Hegna produksjonsleder. Anne Lise Hegna har følgende konkurranseerfaring: Årets kokkelag 1994 og 1996. NM institusjonskokkfaget – lag i 2000, 2002 og 2006.

Lag 2

Ivar Kvam Overvik og Bjørn Sandnesmo. Overvik er kantineleder ved Sykehuset Levanger og Sandnesmo er kvalitetsleder ved Sykehuset Namsos. Bjørn Sandnesmo har deltatt fire ganger tidligere i NM i Institusjonskokkfaget – lag, sist i 2007.

Lag 3

Vegar Bakken-Løvaas og Arild Løvaas. Vegard Bakken-Løvaas er kjøkkenleder på Nordberghjemmet i Oslo, mens Arild Løvaas er daglig leder ved Opplæringskontoret for institusjonskokkfaget, Oslo.

Lag 4

Tor-Arne Mortensen og Roger Willassen. Mortensen er fagkoordinator ved Stadiontunet Sykehjem i Bodø, mens Willassen er produksjonsleder ved Bodin leir, Bodø Hovedflystasjon. Roger Willassen har tidligere deltatt i Nord-norsk mesterskap for kokk institusjon i 2005 og 2006.

Lag 5

Cathrine Fjeldstad Gujord og Tommy Dypvik, begge kokker ved Oslo universitetssykehus, avdeling Aker. Begge har tidligere deltatt i NM for institusjonskokkfaget lag. Cathrine Fjeldstad Gujord i 2001 og 2007. Tommy Dypvik i 1998, 2000 og 2003.

Ansvarlig redaktør: Elisabeth Strøm Tlf.: 911 55 994
Kjøkkenskriveren utgis av Kost- og ernæringsforbundet

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR