Atpro200 trekkes fra markedet

ATPRO200: Det positive med proteintilskuddet er blant annet at det både er smaksnøytralt og kokestabilt slik at det enkelt kan brukes i matlaging. Illustrasjonsfoto: frukt.no

To klinisk ernæringsfysiologer ved Lovisenberg Diakonale Sykehus undersøkte det medisinske næringsmiddelet Atpro200 etter forespørsel fra kjøkkenet, som hadde mottatt reklame for produktet. «Proteintilskuddet» ble vurdert som uegnet og er dermed ikke lenger tilgjengelig på det norske markedet.

Tekst: Elisabeth Strøm

Mange sykehjem og sykehus kjenner til Atpro200. Proteinpulveret har vært markedsført gjennom Vital Ernæring, og tilgjengelig gjennom Asko og Servicegrossistene.

Energi- og næringstett kost anbefales som standardkost for pasienter og brukere i sykehjem og ved enkelte avdelinger på sykehus. Denne kostformen skal vurderes for alle som er i risikogruppen for å utvikle underernæring og/eller er underernærte. Melk, fløte og oljer er gode produkter å berike maten med for å øke mengden av kalorier og fett. Disse produktene inneholder derimot ikke mye proteiner.

Det er her Atpro200 kommer inn i bildet. Det blir markedsført som et kokestabilt, hydrolisert proteinrikt pulver med nøytral smak. Ved hjelp av produktet kan kjøkkenet enkelt øke innholdet av kroppens byggesteiner, uten at det går på bekostning av smak og kvalitet. I følge Vital Ernæring består Atpro200 av gelatin, som er protein utvunnet av okse.

Ikke egnet til medisinsk bruk

De klinisk ernæringsfysiologene ved Lovisenberg Diakonale Sykehus henvendte seg til to professorer ved Universitetet i Oslo, som kom til samme konklusjon: Atpro200 virker ikke etter hensikten da det mangler essensielle aminosyrer. Produktet kan dermed redusere kroppens utnyttelse av proteiner i hele måltidet.

Professor Bjørn Steen Skålhegg ved seksjon for molekylær ernæring ved Universitetet i Oslo sier til VG at Atpro200 ikke egner seg til medisinsk bruk, og bør heller ikke benyttes som kosttilskudd.

Legger seg flate

Vital Ernæring valgte å trekke produktet fra markedet, både etter de faglige innspillene og konklusjonen fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet som fastslo at «proteinkvaliteten i produktet er for dårlig egnet for indikasjonen».

– I denne saken valgte vi å legge oss flate. Vi ønsker på ingen måte å gå inn i en faglig diskusjon om Atpro200 og om proteinkvalitet. Vi har respekt for ekspertenes kompetanse, og er takknemlig for at de engasjerer seg for denne sårbare pasientgruppen, sier daglig leder Heidi Brunner i Vital Ernæring.

Hun legger til at det i markedsføringen av Atpro200 framkommer at det ikke inneholder den essensielle aminosyren Tryptofan og at Atpro200 ikke skal tas alene, men kombineres med vanlig og variert kost.

Produktet har vært på markedet i Danmark for denne målgruppen i over 20 år.

Behov for proteinberiking

Vital Ernæring tok kontakt med alle sine kunder av Atpro200 før saken kom på trykk i mediene. Det er de glade for i dag.

– De fleste kundene synes det er synd at produktet forsvinner, nettopp fordi de har behov for et proteintilskudd som er smaksnøytralt og kokestabilt slik at det kan anvendes i produksjonen av mat. De spurte også om vi snart kommer med alternativer, sier Brunner.

Samarbeid på tvers

Tonje Mellin-Olsen er den ene av de to klinisk ernæringsfysiologene ved Lovisenberg Diakonale Sykehus som fikk Atpro200 nærmere undersøkt.

KVALITETSSIKRING: – Denne saken viser hvor viktig det er med samarbeid på tvers av faggrupper med ulik kompetanse, sier klinisk ernæringsfysiolog Tonje Mellin-Olsen ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Foto: Lovisenberg Diakonale Sykehus

– Hva tenker du om at Atpro200 har vært brukt på sykehjem og sykehus uten at noen har reagert tidligere?

– En årsak kan være at man stoler for mye på andres vurderinger eller den informasjonen som blir gitt. Mye av dagens markedsføring er svært manipulerende. Akkurat som leger må undersøke nye legemidler som kommer på markedet, må vi som kliniske ernæringsfysiologer undersøke medisinske ernæringsmidler før vi kan gå god for dem, sier Mellin-Olsen.

Hun legger til at denne saken viser hvor viktig det er med samarbeid på tvers av faggrupper med ulik kompetanse.

– Ernæring til syke er et kritisk felt og et komplisert felt. Mye kan gå galt om man ikke har riktig kompetanse å støtte seg til, sier Tonje Mellin-Olsen.

Stort fokus på protein

Også på Lovisenberg Diakonale Sykehus er det et stort behov for næringstett kost. Målgruppen er pasienter generelt, med nedsatt appetitt og/eller økte behov. Eldre med kroniske sykdommer er en spesielt sårbar gruppe.

– Det er mer og mer fokus på protein. Nå ser vi ikke bare på dagsbehovet, men har fokus på å få protein inn i hvert måltid. Dette løser vi ved å supplere med andre proteinprodukter fra seriøse aktører, sier Mellin-Olsen.

– Atpro200 har vært brukt som beriking i over 20 år i Danmark. Er danskene kjent med analysen fra Norge?

– Vi har varslet vårt danske søsterforbund. Vi forsøker også å spre resultatet ut i ulike fagkanaler, avslutter klinisk ernæringsfysiolog Tonje Mellin-Olsen.

Kjenner saken

Klinisk ernæringsfysiolog Janne Danielsen i Aarhus kommune sier at saken rundt Atpro200 er godt kjent i Danmark. Proteinpulveret er fortsatt tilgjengelig på det danske markedet.

-Atpro200 har fram til nå vært et av de produktene vi har brukt til beriking i Aarhus kommune. Vi vil nå undersøke produktet nærmere for så ta stilling til hva vi gjør her i kommunen, skriver Danielsen i en epost.

 

 

 

 

 

 

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR