Regjeringen har i dag oppnevnt et ekspertutvalg for å utrede fremtidens matsystem, der folkehelse, klima, natur og landbruks-, havbruks-, fiskeri- og matpolitikk blir satt i sammenheng. Utvalget ledes av statsforvalteren i Rogaland, Bent Høie.
I prosjektet «Kjøp bærekraftig» (2020–2024) undersøkte vi hvordan offentlige innkjøp kan gjøres mer bærekraftige. Dette viste seg å være utfordrende, særlig på grunn av stivbente rammeavtaler og mangel på fleksibilitet.
Marit Kolby advarer mot å bruke ultraprosessert mat på storkjøkken fordi slik mat skader både helsen og matkulturen vår.
Prosjektet skal øke offentlige innkjøp av norsk lokalmat.
Både yrkesfaglærere og elever på restaurant- og matfag trenger økt bevissthet og forståelse om temaer rundt ultraprosessert mat. I dag er ikke dette nevnt i verken læreplanen for Vg1 eller Vg2
I dag, 8. januar 2025, markerer MP Storkjøkken 40 år i bransjen. Selskapet, som startet opp i kjelleren til gründer Kjell Helge Korsnes i Ålesund, har blitt en landsdekkende leverandør av storkjøkken - til alt fra gatekjøkken og kafeer til hoteller og restauranter.
Mattilsynet har undersøkt innholdet av tungmetaller, PFAS, næringsstoffer, nitrat og nitritt i grønnsaker. Det ble gjort få funn av uønskede stoffer.
Selv om internasjonale retter har økt i popularitet, mener nordmenn at vi har en unik matkultur på nivå med det franske, italienske, indiske og japanske. Fisk, vilt og grytebaserte retter fremheves som kjennetegn, og de som bor langs kysten forbinder «norsk mat» i størst grad med fisk.
Listen over hvilke pålegg nordmenn vil ha på årets julefrokoster og lunsjer er lang og innbydende. Det er fire pålegg som topper listen i årets juleundersøkelse. De mest populære er egg, røkelaks/ørret, ulike oster og sylte. Her er tipsene om hvilke brød som passer til påleggsfavorittene.
Vi spiser mer frukt og grønnsaker, viser undersøkelse. Likevel er vi et godt stykke bak mange andre land i Europa, særlig sammenlignet med britene, som spiser aller mest. Grøntløftet pekes på som en del av løsningen.
latest video
news via inbox
Nulla turp dis cursus. Integer liberos euismod pretium faucibua