Den nye merkeordningen for bærekraftige fiskeprodukter garanterer fisk fra godt forvaltede bestander, fanget uten bunntrål og foredlet i Norge. Foto: Pixabay VEIVISER TIL NORSKE BÆREKRAFTIGE FISKEPRODUKTER Debio lanserer nå en ny standard og et eget miljømerke for bærekraftige norske fiskeprodukter. Miljømerket Debio bærekraftig vil gjøre det enklere for forbrukere å velge den mest kortreiste, klimavennlige og bærekraftige sjømaten som finnes tilgjengelig i dag. Standarden går enda lengre enn eksisterende miljømerkeordninger og stiller blant annet krav til at fisken som pakkes skal være MSC-sertifisert, fanget i Norge uten bruk av bunntrål og kun være foredlet i Norge. – Her bygger vi på gode etablerte tredjepartssystemer hvor det ikke er bransjen selv som står for merkingen, men en uavhengig aktør. MSC-sertifiseringen sikrer at bestandene er bærekraftig forvaltet og at fiskeriene aktivt minimerer bifangst av sårbare arter. Og så stiller vi tilleggskrav som miljøbevisste forbrukere er opptatt av, sier Johan Henrik Frøstrup, daglig leder i Debio, i en pressemelding. I dag er det ingen andre merkeordninger eller artsguider som kan garantere denne standarden på produktnivå. INGEN BUNNTRÅLET FISK Bunntråling er den menneskelige aktiviteten som i geografisk utstrekning har størst negativ påvirkning på havbunnen. I tillegg har bunntrål vist seg å være den fiskemetoden som bidrar til de største klimagassutslippene. – Det er i dag ingen måte å kommunisere dette på til forbrukerne gjennom eksisterende miljømerkeordninger. Nå gjør vi det enklere for miljøbevisste forbrukere å velge bort den bunntrålfangede, langreiste dobbel og trippelfryste sjømaten, fortsetter Frøstrup. STØTTER NORSK BEARBEIDING En betydelig del av sjømaten som selges i norske butikker er fraktet verden rundt for bearbeiding, før den ender opp i frysedisken. Til og med den norskfangede sjømaten kan ha vært innom land som både Kina, Polen og Danmark før den den ender opp i Norge igjen. – Det er verken bra for klimaet, norske arbeidsplasser eller kvaliteten på fisken. Fiskeprodukter merket med Debio bærekraftig skal være både fisket og foredlet i Norge, sier Frøstrup. INTERESSE HOS FLERE AKTØRER Flere aktører har allerede vist interesse for sertifiseringsordningen, og allerede nå finner forbrukerne den første bærekraftsmerkede sjømaten av torsk, hyse, brosme, lange og sei fra Gunnar Klo AS hos dagligvareaktøren Oda.com, under merkevaren STØ. – Etter hvert som aktører fra storhusholdningsmarkedet vil etterspørre bærekraftige fiskeprodukter fra sine leverandører, regner vi med at miljømerket Debio bærekraftig også vil bli tilgjengelig for dette markedet, sier Johan Henrik Frøstrup, daglig leder i Debio til Kjøkkenskriveren. 15 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Bærekraft
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy