KJØKKENSKRIVEREN nr. 1 - 2024

– Jeg hadde fri den dagen, men fikk telefon på formiddagen om at det var oppstått et branntilløp på komfyren, sier Trude Lohne, og forteller at det var tre ansatte på kjøkkenet da episoden inntraff. Hun beskriver beskjeden som fryktelig. Kjøkkenet er lokalisert på et omsorgssenter med skrøpelige og syke beboere, så hendelsen kunne fått fatale følger. Heldigvis kom brannen raskt under kontroll, og brannbil, ambulanse og politi var raskt på plass. De tre kjøkkenansatte ble sjekket og en ble sendt til legevakten for ekstra kontroll. Ingen av beboerne ble berørt av hendelsen. MÅ LIGGE I RYGGMARGEN Branntilløpet i gryta var ikke kraftig nok til at brannalarmen ble utløst. Den ble først utløst da glasset på brannvarsleren på kjøkkenet ble knust. Kjøkkenet har også branntepper som henger på veggen til bruk ved brann, men heller ikke disse fungerte som de skulle. Derimot ble fire brannslukkingsapparater brukt for å kvele branntilløpet. Tre av de måtte hentes ved beboer-avdelingene. Hvor forberedt er man når en krisesituasjon oppstår, er et spørsmål Trude Lohne nå stiller seg. – Det er første gang noe slikt skjer på kjøkkenet. Episoden har lært oss at branntepper har fem års garanti og hvor viktig det er med jevnlige brannøvelser. Hvor er slukkeutstyret, hvordan varsle brann og ikke minst hvor er varsleren og hvordan fungerer den? Alt dette må ligge i ryggmargen hos alle kjøkkenansatte, sier Lohne. Branntilløpet har også smertelig lært henne og de andre involverte at pulverapparater gjør veldig stor skade. Som kommunen skrev på sine sider etter hendelsen: «Kjøkkenet er tilgriset av sot og slokkemidler». – Vi er fortsatt ikke i normal drift og det vil nok ta noe tid før det skjer. Det ble utført spesialrenhold på hele kjøkkenet og det pågår en kartlegging av hvor stor skade som har skjedd på utstyret vårt. Deler av kjøkkenets utstyr/ovner er fortsatt ikke erstattet og vi bruker en krisemeny. Også kafedriften på huset er stengt inntil videre, sier en fortsatt tydelig preget avdelingsleder. VIKTIG MED GODE RUTINER OG INSTRUKSER Trond Busterud er brannmester i Kristiansand og leder av Brannforbundet i Delta. Han sier denne historien viser hvor viktig det er med gode rutiner og instrukser; å ha riktig slokkeutstyr i forhold til hvilket rom det er snakk om og viktigheten av å ha øvelser for personalet. Dette gjelder særlig institusjoner med mye aktivitet og forskjellige folk som utfører arbeidet. – I dette tilfellet tenker jeg konsekvensene ble unødig store fordi brannteppene ikke virket slik de skulle og at pulverapparater ble brukt, trolig i mangel av mer egnet slukkemiddel, sier han. – Hvem har ansvar for hva når det handler om forebyggende brannvern? – Ansatte, uavhengig av arbeidssted, må tenke igjennom hva som kan oppstå av hendelser. De kjenner egen arbeidsplass best. De må også gjøre seg kjent med rutiner, instrukser, hvor slokkeutstyr er plassert osv. Arbeidsgiver skal sørge for at rutiner og instrukser er utarbeidet, sørge for at riktig slokkemiddel er tilgjengelig og sørge for at de ansatte blir opplært og øvd. Jeg kjenner ikke til forholdene på Songdalstunet. men gjennomgående er Kristiansand kommune svært opptatt av brannsikkerheten i sine bygg. Kommunen bruker mye ressurser på profesjonelle brannvarslingsanlegg, selv i vanlige leiligheter og eneboliger, og de fleste har direktevarsling til brannvesenets 110-sentral. – Hva slags brannvernutstyr bør et offentlig kjøkken ha? Riktig utstyr er svaret på det. Hvert enkelt kjøkken er forskjellig og må utstyres deretter. Er det f.eks frityr på kjøkkenet, må egnet slokkeutsyr for frityr være tilgjengelig. På steder hvor det ikke er minusgrader, anbefaler jeg ofte skumapparat i stedet for pulver. Man må bare huske krav til riktig mengde. CO2-apparat kan også være bra, de slukker og etterlater ikke noe gris. Hvis f.eks fett i stekepanne tar fyr mens du steker biffen, kan du slokke med CO2 og fint spise biffen etterpå hvis den ellers er greit stekt. Branntepper er bra, men tilpassede lokk er enda bedre. De fleste branner starter i det små og skulle innholdet i en gryte eller stekepanne ta fyr, kan man oftest bare legge på et lokk, slå av varmen/plata og la det stå og kjøle seg. Det er slike ting man lærer på kurs/ øvelser. En ting er uansett viktig, brenner det i fett eller olje, bruk ALDRI vann, råder brannmester Trond Busterud. Illustrasjonsfoto Mostphotos Tekst: Elisabeth Strøm NÅR ULYKKEN INNTREFFER Rett før nyttår i fjor oppsto et branntilløp i en gryte på kjøkkenet ved Songdalstunet omsorgssenter i Kristiansand kommune. For Trude Lohne, avdelingsleder kjøkkenservice i kommunen, har branntilløpet gitt en alvorlig vekker. 35 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Brann

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy