Lise Kathrin Tatjana Finckenhagen er jenta som vokste opp på østkanten i Oslo og som 17-åring startet som lærling på den 2-stjerners Michelin-restauranten Bagatelle. Der steg hun i gradene og skulle ende opp som både dessertsjef og soussjef. Hun var eneste jente i et mannsdominert miljø på kjøkkenet og kjøkkensjefen var ingen ringere enn Eyvind Hellstrøm. Egentlig ville hun bli sykepleier eller arkeolog, men det var baker- og konditorlinja hun kom inn på. – Det må du takke nei til, sa Eyvind Hellstrøm, som satte strenge krav til den nye lærlingen. HIMMELSKE HØYDER Det ble enormt mye jobbing for Finckenhagen på Bagatelle. 90 timers arbeidsuke var mer normalen enn unntaket. Da hun ble gravid som 24-åring skjønte hun at restaurantlivet og Hellstrøm som sjef ikke lot seg kombinere med å ha ansvaret for et lite barn. Dermed tok karriereveien en ny retning og hun ble TV-kokk, kokebokforfatter og matinfluenser. Etter inngående bekrivelser av hvordan det var å rense snegler og flå levende ål på restauranter i Frankrike og Spania, kom hun til et punkt i foredraget som handlet mer om matglede. Hun sa at hvitløk, timian og sitron alltid fungerer i matlagingen og at ovnsbakte grønnsaker kan nå himmelske høyder med litt honning, sitron, granateplekjerner, hasselnøtter og fetaost. For ikke å glemme blomkålen, den er kokkens beste venn. – Jeg elsker å snakke om grønnsaker, sa Finckenhagen, som er opptatt av å formidle viktigheten av å ta vare på små gleder og magiske øyeblikk i hverdagen, og helst bør de ha noe med mat å gjøre. Hun lever og ånder for å skape ekte og ujålete måltider: – Vær så snill, ikke sett selleribiff på meTekst og foto: Elisabeth Strøm VEL BLÅST! Deltakerne på årets Storkjøkkenforum i januar kunne glede seg over et spennende og variert program. Et gjennomgangstema var matglede. Årets trekkplaster var kokk og matformidler Lise Finckenhagen, som fikk en av deltakerne til å sukke følgende etter endt foredrag: – Nå har jeg bare lyst til å reise hjem og gratinere grønnsaker. EKTE MAT: Kokk og kokebokforfatter Lise Finckenhagen har 115.00 følgere på Instagram. Hun elsker kaker og frityr og mener livet er for kort for uekte smør og falske mennesker. På Storkjøkkenforum snakket hun om sin reise fra ung lærling til prisbelønnet kokk og matformidler. Kjøkkenskriveren nr. 1-2024 42 Storkjøkkenforum
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy