KJØKKENSKRIVEREN nr. 1 - 2024

For Kjøkkenskriverens lesere er hun mest kjent for å spre matglede og gode oppskrifter. Etter 24 år i Orkla Foods Norges selskaper takker hun nå for seg. – Å bli pensjonist høres litt skummelt ut. Jeg sier til meg selv at jeg skal ut i permisjon, det er enklere å forholde seg til, sier Marit Svenningsen Marvik (62), fagsjef matglede. Hun startet som produktutvikler i Stabburet og avslutter som fagsjef matglede i Orkla Foods Norge. – Etter 18 år i stillingen som fagsjef synes jeg det er på tide å fylle dagene med nytt innhold, sier Marvik. Hun har ingen planer om å ligge på latsiden. Hun ønsker små matglade prosjekter velkommen, og hun har også planer om å skrive en ny kokebok. Den forrige kokeboka «Knallgodt! – Mat til hverdag & fest» inneholdt oppskrifter til store og små begivenheter. Nå drømmer hun om å lage en kokebok med gode og sunne oppskrifter til de dagene det er flest av – hverdagene. BRENNER FOR FORMIDLING Marit S. Marvik begynte som kokkelæring på Grand Hotel i Oslo på 80-tallet. Da besto staben av 82 hvitkledde kokker på de forskjellige kjøkkenene. Da hun sluttet 12 år senere som soussjef var staben redusert til 32. – Det sier mye om utviklingen de årene. Vi fikk inn mye bearbeidede råvarer, som fiskeprodukter, preppet kjøtt, ferdig kuttede grønnsaker. Mye av forarbeidet på kjøkkenet ble flyttet til produsentene. Dette var starten på en utvikling som bare har fortsatt. I dag er det mange dyktige kokker som jobber i næringsmiddelindustrien og som både påvirker og utvikler mat som kokker har stor nytte og glede av – og ikke minst kan gi en god kjøkkenøkonomi, sier hun. ALDRI ANGRET PÅ YRKESVALGET Siden har hun jobbet både i ukebladet Allers og på God Morgen Norge i TV2. Wenche Andersen var på tre dager i uka, mens Marvik fylte de to andre dagene på tidlig 2000-tallet. Å formidle matglede, gode oppskrifter og nyttige tips og triks har alltid ligget hennes hjerte nært. Marit S. Marvik har aldri angret på at hun valgte å bli kokk. Å beherske et håndverk er gull, er hennes mantra. – Spør du meg, er kokkefaget et «lykkegrunnfag». Det kan brukes i mange retninger, og kan være et godt supplement til mange høyskoler, studiefag og utrolig mange kurs. – Nå velger jeg meg en ny manesje – men kokkehjertet vil alltid banke for ekte matglede, avslutter Marit S. Marvik. Tekst: Elisabeth Strøm STØTTEAPPARAT: Marit S. Marvik er mor til bryteren Oskar Marvik. Her er de på besøk hos Wenche Andersen i TV2 God Morgen Norge. Oskar Marvik har tatt bronse i EM og snakker om viktigheten av et godt støtteapparat. Foto: Privat MARIT S. MARVIK OVER I PENSJONISTENES REKKER Kjøkkenskriveren nr. 1-2024 44 Nytt om navn

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy