DET FINNES ALLTID EN GRUNN TIL Å FEIRE Tekst og foto: Elisabeth Strøm Kilder: Wikipedia / Opplysningskontoret for brød og korn / Matprat / FN-sambandet Birger Sivertsen og Arne Brimi: Hverdagskost og festmat langs primstaven, Publicum forlag Persetorskens dag, vaffeldagen og den internasjonale pølsedagen. Hele året er det matdager som kan brukes til å gjøre noe ekstra for pasienter, beboere eller spisegjester. På Orkdal helsetun bruker de matdagene aktivt i menyplanleggingen og i oppfølgingen av kokkelærlingene. «Hver dag er en fest, og jeg er et smykke». Det var forfatter og tidligere prinsessegemal Ari Behns svar på spørsmålet om hvorfor han alltid gikk i dress. Ser man på kalenderen over årets tema- og matdager er det veldig mange dager man kan gjøre litt ekstra stas på. EVIGHETSSTAVEN Matdager er ikke et nytt fenomen. På primstaven, som vi vet ble brukt fra middelalderen og helt fram til moderne tid her i landet, er hver dag markert med et hakk. Om det er skåret inn et symbol ved et hakk, betyr det at det er en merkedag. Mange av disse har med natur, landbruk og mat å gjøre. Også religiøse høytider og dager forbindes med bestemte matretter. LØFTE VIKTIGE TEMA Av nyere matdager har fårikålens dag klart å etablere seg som en dag som mange slutter opp om. Den er i likhet med flere andre matdager etablert av opplysningskontorene i landbruket. For å promotere fårikål, som allerede i 1972 ble kårets til Norges nasjonalrett av Nitimen, fikk fårikålen sin egen dag i 1997. Opplysningskontoret for kjøtt innstiftet både dagen og fårikålens venner. En tilsvarende historie har skolebrødets dag, som ble innstiftet av Opplysningskontoret for brød og korn. Denne dagen faller på siste skoledag før sommerferien. Tanken bak er at etter et flittig år på skole er det lov å kose seg litt ekstra. Det har blitt en innarbeidet tradisjon at bakerier over hele landet markerer skolebrødets dag denne dagen. De forente nasjoners internasjonale dager, eller FN-dager, er dager som er innstiftet av organisasjonen for å markere og spre kunnskap om viktige temaer. Eksempel på slike merkedager er Verdens vanndag, Verdensdagen for bier og Den internasjonale dagen for matsvinn. LAG EGNE DAGER Selv om året allerede har mange etablerte matdager – enten de har religiøst opphav, er innstiftet av organisasjoner eller av matbransjen, er det fullt mulig å innstifte egne, lokale matdager på arbeidsplassen. Det er bare fantasien som setter grenser - og det er mange dager å ta av i årshjulet. Kalender 2024 45 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Årets tema- og matdager
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy