KJØKKENSKRIVEREN nr. 1 - 2024

MATDAGER I 2024 JANUAR 16/1: Internasjonal dag for sterk og krydret mat 17/1: Grisens dag I primstaven markeres dagen som grisens dag, noe som betydde at den som hadde en gris kunne være lykkelig, for de ville overleve vinteren. 28/1: Persetorskens dag Bystyret i Bergen vedtok at tradisjonsretten skulle hedres med en egen dag. Den ble første gang markert i 2020, under byens 950 årsjubileum. FEBRUAR 6/2: Samefolkets dag 10/2: Verdens dag for belgfrukter 11/2: Fastelavn Fastelavn var opprinnelig en betegnelse på kvelden før askeonsdag, som innledet den 40 dager lange fasten i forkant av påsken. Ordet «fastelavn» betyr «kvelden før fasten». 13/2: Pannekakedagen Denne dagen ble til fordi det var siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene, som melk, egg og smør. MARS 6/3: Fiskens dag 22/3: Verdens vanndag FNs bærekraftsmål nr. 6 forplikter verdens land til å sikre at alle har tilgang til rent drikkevann i 2030. 25/3: Vaffeldagen APRIL 4/4: Den internasjonale gulrotdagen 8/4: Kakedagen MAI 11/5: Årets første grilldag (Andre lørdag i mai) 28/5: Hamburgerdagen 20/5: Verdensdag for bier Verdensdagen for bier markeres for å øke bevisstheten om biers viktighet og intensivere bevaringsarbeidet. 21/5: Internasjonal dag for te JUNI 1/6: Verdens melkedag 7/6: Verdens mattrygghetsdag 11/6: Sjømatens dag (Andre lørdag i juni) 18/6: Dagen for bærekraftig gastronomi Gastronomi er en viktig del av det kulturelle mangfoldet i verden og har fått sin egen dag av FN. 21/6: Skolebrødets dag (Siste fredag før skoleferien). Kan markeres av alle som kjenner noen eller selv har gått på skole. JULI 17/7: Internasjonal pølsedag (3. onsdag i juli) 21/7: Verdens iskremdag (3. søndag i juli) SEPTEMBER 4/9: Den internasjonale bacondagen 13/9: Verdens sjokoladedag 24/9: Den norske epledagen (Siste tirsdag i september) 26/9: Fårikålens dag (Siste torsdag i september) 29/9: Internasjonal dag mot matsvinn Det finnes mer enn nok mat til alle mennesker i verden. Januar Juni Mai Kjøkkenskriveren nr. 1-2024 46 Årets tema- og matdager

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy