KJØKKENSKRIVEREN nr. 1 - 2024

DET BESTE PÅFYLLET FOR DEG SOM JOBBER PÅ KJØKKEN Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile. or å ta det positive først: Som ansatt på et institusjonskjøkken kan du nyte godt av at arbeidet naturlig gir deg fysisk aktivitet. Oppgavene i kjøkkenet omfatter kutting, løfting av tunge gryter og panner, og konstant bevegelse. Dette kan bidra til å opprettholde en aktiv livsstil og styrke musklene. Mange får også oppøvet det vi kan kalle en kostholdsbevissthet. Menyplanlegging og samarbeid med postene om kosthold for syke, eldre eller andre i institusjon gir ofte økt bevissthet om mat og ernæring. Kjøkkenpersonell har en god mulighet til å lære om balanserte måltider, råvarer og sunne matlagingsteknikker. Å opprettholde en sunn livsstil som kokk og fagarbeider på et institusjonskjøkken kan være en utfordring for helsen. Det er flere utfordrende helseeffekter ved å jobbe på et storkjøkken. Med et mål om å ha mange og gode år fremover, både på jobb og i fritiden, er det viktig å ta hensyn til seg selv. Lange arbeidsdager, stress, tidspress eller også varierende arbeidstider kan gjøre det vanskelig å spise riktig og nok, det kan være vrient å finne gode søvnrutiner, og dette igjen kan øke risikoen for skader i arbeidstiden. For å håndtere de utfordrende helseeffektene og maksimere de positive sidene, er det viktig for kokker på institusjonskjøkken å legge inn sunne livs- stilstiltak. Dette inkluderer regelmessig mosjon, tilstrekkelig hvile, balansert kosthold og stressmestringsteknikker. MENTAL INNSTILLING Kanskje du har hørt en kollega si at «jeg har ikke tid til å spise ordentlig», eller kanskje «jeg er omgitt av mat hele dagen, så jeg er ikke sulten», eller også Kjøkkenskriveren nr. 1-2024 48 Tekst: Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand. scient. Ernæring

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy