Kriteriene for å bli valgt til Årets leverandør av NorgesGruppen og ASKO Servering bygget på fundamentene kvalitet og eksepsjonell service. De tre som ble nominert under årets KLD var kyllingprodusenten Vestfold Fugl, hundreårsjubilanten Hennig-Olsen Is og verdens nordligste bryggeri: Macks ølbryggeri AS. Alle nominerte skåret høyt på kriteriene, men det var altså bryggeriet i nord som trakk det lengste strået. Juryens begrunnelse lød blant annet som følger: «I et landskap preget av historiske bragder og miljøbevisst innovasjon, har denne leverandøren satt sitt uutslettelige preg. Med en banebrytende tilnærming til miljøvennlige gjenvinningsemballasjer, har de vært forut for sin tid. Deres ølvarianter, som «Isbjørn» og «Arctic Beer», er ikke bare produkter, men symboler på deres dedikasjon til kvalitet og tradisjon.». ÅRETS PRODUKT Kandidatene til Årets produkt ble målt på alt fra bærekraft til popularitet. Samtidig måtte produktene by på både originalitet og spenning i smaksbildet. Både Hennig-Olsens «sjokolade-iskremserie» utviklet i samarbeid med Freia, Mills sin spennende miks av smør, rapsolje og kjernemelk som går under navnet Normalsaltet, og HOFF sitt spanske bakverk Sweet Churros pirret juryens gastronomiske nysgjerrighet. Vinneren ble altså sistnevnte. I begrunnelse trakk juryen fram hvordan produktet kombinerer kjente smaker med en særegen norsk vri. ÅRETS KUNDE De nominerte serveringsstedene til Årets kunde var familiebedriften Kviknes Hotel i Balestrand, de ulike spisestedene under taket til Hadeland Glassverk, og Trondheims Søstrene Karlsen, som ligger på Solsiden. Her ble vinneren Kviknes Hotel. I juryens begrunnelse ble det trukket fram at dette er en bedrift som stadig er på jakt etter å utvikle seg, og jobber aktivt med å bruke beliggenhet og norsk mat for å skille seg ut. Det kanskje vakreste, foruten plassen bedriften ligger på, er hvordan man systematisk jobber for å skape verdi gjennom gode matopplevelser kombinert med flotte omgivelser. ÅRETS UTFORDRER Inget KLD uten kåring av Årets utfordrer, som i år ble en prisvinnende produsent av økologisk spekemat, salami og pølser – nemlig ASK Spekehus på Jevnaker. – Dette firmaet har vist en bemerkelsesverdig forpliktelse til dyrevelferd, ved å bruke utegris i sine produkter. Deres håndverksmessige produksjonsmetoder, kombinert med en dedikasjon til bærekraft og kvalitet, har satt dem på kartet. De har ikke bare skapt et mangfold av helt utsøkte produkter, men har også bevist at tradisjon og innovasjon kan gå hånd i hånd, het det i juryens begrunnelse. Tekst: Nils Henrik Sjo // Foto: Thomas Floyd ÅRETS ASKO-PRISER Macks ølbryggeri ble årets leverandør, Churros fra Hoff ble årets produkt og Kviknes Hotel ble årets kunde under årets Kunde- og leverandørdager (KLD), arrangert av NorgesGruppen og ASKO Servering. ÅRETS UTFORDRER: Prisen gikk til Ask Spekehus på Jevnaker 51 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Prisvinnere
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy