Tekst: Elisabeth Strøm Oppskrifter og foto: Opplysningskontoret for brød og korn – brodogkorn.no Forskningsprosjektet Bread Rescuers i regi av Nofima har som målsetting å halvere brødsvinnet innen oktober 2027. For å komme i mål må både dagligvarehandelen, industrien og forbrukere tenke nytt om brød og bakervarer. Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn er mer enn middels opptatt av brødkvalitet og hvordan vi bør behandle vårt daglige brød slik at det holder seg lenger. Hun kan snakke langt og lenge om hvordan gammelt brød kan få nytt liv som arme riddere, krutonger, bruschetta eller brødpudding. Ikke bare redder disse herlige matrettene gammelt brød, men også slitne grønnsaker og melkeprodukter som er i ferd med å gå ut på dato. HVERDAGSMAT BLIR FESTMÅLTID – Noe så enkelt som et godt brødrasp kan gjøre en enkel hverdagsmiddag om til et festmåltid. Brødskiver med ost kan raskt gjøres om til delikate og appetittvekkende mellommåltider om de serveres som varme ostesmørbrød. Det samme med brødpudding servert i små porsjonsformer, sier hun. Hun har spesielt helseinstitusjoner i tankene som både har krav på seg om å spare penger og redusere matsvinnet, samtidig som kjøkkenpersonalet skal servere god og fristende mat til syke og gamle pasienter og beboere. BRØD AV GAMLE SMULER Til intervjuet har Nordbø med seg et hjemmelaget surdeigsbrød laget på smuler av gammelt brød. Brødsmulene har erstattet omtrent halvparten av melmengden. – Brødet blir godt og saftig og krever kun litt lenger steketid. Bruk gjerne steketermometer og når det viser 96 grader er brødet gjennomstekt. Hun legger til at brødsmuler av gammelt brød også egner seg i pannekake- og vaffelrøre og i kakebunner. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser. – Å redusere matsvinn handler i bunn og grunn om å omstille hodet og være litt kreativ. Restemat trenger ikke være trist hverdagsmat. Det finnes mengder av god mat man kan lage av tørre brødrester – til og med retter som nesten blir bedre med tørt brød enn ferskt, sier hun. MYK ELLER SPRØ SKORPE Det forskes mye på hvordan man kan få brødet til å holde seg ferskt lenger. Hvordan man skal oppbevare brødet er avhengig av om man ønsker myk eller sprø skorpe. Dersom man ønsker sprø skorpe, bør brødet oppbevares uten emballasje og med snittflaten ned, for eksempel på en skjæreplate. Ønskes myk skorpe, bør det oppbevares i en tett plastpose. Brød bør dessuten oppbevares i romtemperatur, altså ikke i kjøleskap. FRYSEFORSØK Forskningsprosjektet Bread Rescuers har gjort noen fryseforsøk med brød. Ut fra resultatene anbefales følgende råd for å ta vare på smak og tekstur om man skal fryse brødet: ❶ Frys brødet i frysepose. Pappose gir mer bismak og hardhet. Butikkpose (den du tar ved brødskjærermaskinen) bevarer ikke smaken like godt. ❷ Lukk posen. Åpen pose fører til fastere/hardere og mindre saftig brød. ❸ Frys i skiver. Halvt/helt brød kan få løs skorpe, mindre fersk smak og bli hardere og seigere. ❹ Halvt/helt brød bør tines i kjøleskap. Industrifryst brød er et bra alternativ til å fryse selv. SVINNTIPS: Torunn Nordbø er daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. GOD SMAK OG SAMVITTIGHET Nordmenn elsker ferskt brød, og det er også en årsak til at mye brød havner i søpla. Bare her i landet kastes det nesten 300 000 brød hver dag. Det er en trend som må snus. Kjøkkenskriveren nr. 3-2024 26 Oppskrifter
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy