POLITISK STRID Økonomien har vært vanskelig i byggeprosjektet, nemlig. I sin tid ble prosjektet satt i gang mot kommunedirektørens anbefaling og med én stemmes overvekt i kommunestyret. Senere er det blitt overskridelser på 20 millioner kroner på et byggeprosjekt som skulle kostet 85 millioner. I vår vedtok politikerne i Vestre Toten å utsette planene om nytt omsorgssenter ved Gimle på grunn av overskridelsene. STRØMLINJER PRODUKSJONEN Kenn Bo Larsen vil ikke snakke så mye om mediekjøret, men han er opptatt av å drive godt: – Kravene for fremtiden er jo tøffe. Vi må etter beste evne passe på brukernes penger. Det er deres skattepenger som skal forvaltes. Det må vi gjøre på best mulig måte, med respekt, sier han. Det betyr blant annet at han strømlinjer produksjonen slik at det ikke er nødvendig å ta inn ekstrahjelp hver gang noen blir syke, og at han jevner ut toppene slik at det ikke er flere folk ansatt enn det trengs. – Men det er dyrt å levere til hjemmeboende. Vi må tenke både på bildrift, bemanning og tid. Kommunen ønsker jo at de eldre skal være hjemme så lenge som mulig. Det er også en økonomisk gevinst fremfor å være i pleie. Vi må hjelpe dem som er åndsfriske, å leve det gode liv så lenge som mulig, sier Larsen. VIL HA SAMARBEID Han har med seg ni kjøkkenansatte og tre på vaskeriet. I tillegg har kommunen kjøkken på Raufosstun helsehus, men der blir det ikke produksjon. – Det blir flere og flere eldre. Samtidig har vi bygd fremtidsrettet med tanke på samarbeid med nabokommunene. Det er jo interesse for det. Maskinene er dobbelt så store som dem vi hadde tidligere, forteller avdelingslederen. Han har til og med eget grovkjøkken med mulighet til å stykke opp elg. Skjer det en trafikkulykke og resultatet blir nødslakt, er det kommunen som får tilbud om å ta seg av hele dyret. STYRING MATILDA Samtidig med flyttingen har Vestre Toten kommune byttet matstyringsprogram og tatt i bruk Matilda. – Det er en fireukersmeny som ligger til grunn. Så tilfører vi menyer til sesonger og jul, sier Larsen. – Det er nesten umulig å både skifte meny og starte nytt kjøkken. Derfor har vi rutinene med oss. Når vi har fått varmen i det nye huset, blir det å utvikle nye retter. Vi har i hvert fall utstyret til å tenke smart og økonomisk og øke produksjonen. VASKERI: Joan Hatlestad (fra venstre), Tove Mette Berntsen og Åse Pettersen ble med Kenn Bo Larsen og kollegene på kjøkkenet inn i nytt bygg – her er de fotografert i den gamle kjelleren. STORFORNØYD: Kenn Bo Larsen er storfornøyd avdelingsleder i nye lokaler. EFFEKTIVT: Større maskiner, bedre kapasitet og mer effektiv produksjon er resultatene av at Vestre Toten kommune har tatt i bruk nybygget. SKILTING: Da det nye kjøkkenet åpnet, var dører og gjennomganger merket med rødt og grønt for å venne alle til hvilken retning de skulle gå i. 31 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Kommunale kjøkken
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy