KJØKKENSKRIVEREN nr. 3 - 2024

– Egentlig bør kjøkkenpersonalet komme inn i bildet før arkitektene begynner å tegne kjøkkenet. Det handler ikke om at en kravstor kjøkkensjef skal få realisert sitt drømmekjøkken. Kjøkkendrift er et fag, og det nye kjøkkenet må tilpasses den driften og den aktiviteten som skal foregå der, ikke bare i dag, men også i fremtiden. Hvis kjøkkenet involveres for sent, og man allerede har begynt å bygge, har toget som oftes gått for å få til vesentlige endringer, sier leder Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet. BEST MULIG MATOMSORG Når et kjøkken skal bygges eller renoveres handler det ikke bare om fysisk utforming og det praktiske arbeidet. Det handler like mye om formelle krav fra Mattilsynet, for eksempel knyttet til kjøle- og fryseromskapasitet. – Det er de på kjøkkenet som vet hvor skoen trykker. Hvis man får til en god dialog mellom kjøkken, byggherre og arkitekt tidlig i prosessen, danner det grunnlag for gode arbeidsforhold. Det betyr i sin tur at matomsorgen blir best mulig, mener Steffensen. TENKE ÅR FRAM I TID Det holder ikke å vite hva behovet er i dag, man skal også vite hvilke behov som oppstår i fremtiden. – Det holder ikke å bygge et kjøkken som er tilpasset X antall beboere fordelt på tre sykehjem, hvis tanken er at kjøkkenet på sikt også skal lage mat til et stadig økende antall hjemmeboende eldre, kanskje også til barnehager og SFO, sier forbundslederen, og kommer til slutt med en oppfordring: – Kjøkkenpersonalet må aldri være engstelig for å mase og stille «dumme» spørsmål. Det er bedre å spørre noen ganger for mye, enn daglig å måtte irritere seg over dører som er hengslet feil vei, avløpsbrønner som befinner seg på ulogiske steder og at det ikke er noen steder å oppbevare serveringsvogner og traller. Tekst: Elisabeth Strøm KJØKKENDRIFT ER ET FAG Det er mye å ta høyde for når kommunen skal bygge nytt eller renovere et kjøkken som har gått ut på dato. Første bud er at de som faktisk har kjøkkenet som arbeidsplass blir involvert i prosessen helt fra start. TIPS! • Få hjelp av en erfaren storkjøkkenarkitekt • Spør mange ganger. Du er ikke en ekspert, så du har rett til å være nysgjerrig • Hva er behovet i dag - og i morgen? Tenk langsiktig Viktig med faglig bredde og erfaring Bransjerådet for Storkjøkkenleverandører bekrefter oppfatningen om at det har vært høy aktivitet i offentlig, kommunal og fylkeskommunal rehabilitering og utbygging av storhusholdningskjøkken den seneste tiden. – De aller beste resultatene i slike prosesser oppnås når hele spektret av fagpersoner er med i planleggingen av nytt storkjøkken. Det at leverandør, kjøkkenkonsulent, kjøkkenfaglige representanter fra utbygger sammen finner de beste løsningene for kjøkkenet er hevet over enhver tvil, sier Joe Harald Strand, fagsjef Storkjøkkenleverandørene i NHO Service og Handel. I tillegg mener rådet at storkjøkken, på grunn av komplekse tekniske, faglige og hygieniske krav, men også omfattende effektivitetsbehov og arbeidsmiljøhensyn bør behandles som et separat prosjekt i større virksomheter for best resultat. INVOLVERING: - Det er de på kjøkkenet som vet hvor skoen trykker, sier leder Arnt Steffensen i Kost- og ernæringsforbundet. Kjøkkenskriveren nr. 3-2024 32 Kommunale kjøkken

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy