Kjemi på kjøkkenet I sommervarmen er det deilig med noe kaldt å drikke. Å kjøle ned drikke i kjøleskapet tar mange timer, så om man ikke tenkte på dette dagen før, må man ty til isbiter. Det er en liten ulempe at isbiter fortynner drikken når de smelter. Likevel er de bedre egnet til å kjøle ned drikke enn man skulle tro, og det er takket være en liten hemmelighet. Varme beveger seg fra der det er varmest til der det er kaldest. I et glass med romtemperert brus strømmer varmen fra brusen og til isbitene, som varmes opp og smelter. Dette skjer i tre faser. Det er overraskende stor forskjell på hvor mye varme som kreves for disse ulike fasene (og tilsvarende hvor mye hver fase dermed kjøler ned brusen). Om vi bruker isbiter rett fra en fryser på -20 °C trenger vi 44 g is for å kjøle ned 200 g brus fra 25 til 4 °C. Det svarer omtrent til 3 store isbiter. Først varmes isbitene fra 20 til 0 °C. Dette kjøler brusen ned til 22,8 °C (se figuren). Deretter smelter isbitene og blir til vann. Dette skjer ved 0 °C og krever mye varme fra brusen. Faktisk så mye at det bidrar med hele 85 % av nedkjølingseffekten og kjøler brusen helt ned til 4,9 °C. Deretter varmes de smeltede isbitene fra 0 til 4 °C og kjøler dermed brusen enda litt til slik at alt innholdet i glasset holder 4 °C. EN ISKALD HE EGGIMPORTEN SLÅR ALLE REKORDER Hittil i år, etter snaue fem måneder, har Norge importert mer enn dobbelt så mange egg som i hele fjor. Importen har økt kraftig de siste månedene. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at Norge på langt nær er selvforsynt med egg, skriver Nationen. I løpet av årets fire første måneder er det blitt importert egg til en verdi av 27 millioner kroner, ti ganger mer enn i 2022. Tidligere har utenlandske egg gått utelukkende til industrien, men nå finner vi dem også i butikkhyllene. Norturas siste prognose viser at Norge vil mangle nesten 3000 tonn egg i år, en langt større underdekning enn tidligere kjent. Landbruksdirektoratet fjernet tollen på egg 14. mai. Tollfriheten varer i første omgang fram til 24. juni. Forklaringen på eggmangelen er økt etterspørsel fra både norske forbrukere og utlandet. Større sykdomsutbrudd i Europa og svak kronekurs har gjort at flere aktører kjøper mer norske egg enn før, skriver matogmarked.no Illustrasjonsfoto: Pixabay 42 Kjøkkenskriveren nr. 3-2024
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy