KJØKKENSKRIVEREN nr. 3 - 2024

MATFAGLIG BISTAND TIL ELDRE Maten gir oss de næringsstoffene og den energien vi trenger. Så hva kan du bidra med for å hjelpe eldre som er i din omsorg til å opprettholde næringsinntaket? Aldring påvirker oss på forskjellige måter, men det er noen utfordringer som de fleste i alderen 70 år og eldre vil oppleve på et tidspunkt. Vanlige matrelaterte problemer hos eldre er blant annet tap av muskler som gir økt behov for mer protein, forstoppelse og behov for mer fiber og nedsatt appetitt og underernæring. Selv om eldre har et mindre behov for energi med alderen, er behovet for ulike næringsstoffer like stort. For noen næringsstoffer, som proteiner, øker behovet. Mange mister appetitten og spiser mindre enn de bør. Å spise mat som både er næringsrik og næringstett er essensielt for den generelle fysiske og mentale helsen. Det er derfor viktig å jobbe med ulike måter å stimulere appetitten på hos eldre. Proteiner er kroppens byggesteiner. De brukes til å bygge og reparere vev og hjelper kroppen med å bekjempe infeksjoner. Muskeltap er en naturlig del av aldring, og protein er nødvendig for å forhindre eller bremse denne prosessen. Det finnes ulike typer proteiner, noen kan kroppen selv produsere mens andre må vi få fra maten vi spiser. For å sikre et fullverdig inntak av proteiner, kan det være smart å proteinberike matvarer som den eldre er vant med å spise. Dette kan være kjøtt, fisk, meieriprodukter, egg eller eggbaserte produkter, grønnsaker, nøtter og belgfrukter som bønner, kikerter og soyabaserte produkter. Det er også protein i mel og kornprodukter. Det er viktig å sørge for at hvert måltid inneholder proteiner og at en bruker ulike proteinkilder til frokost, lunsj og middag. Medisinske tilstander og enkelte medisiner kan forårsake forstoppelse, det samme kan inaktivitet og endringer i rutiner. Hydrering er også en årsak. For å forhindre forstoppelse bør eldre drikke 6-8 glass med væske daglig, mer hvis det er varmt. Fiber finnes i matvarer som grønnsaker og fullkorn, som grovt brød, ris eller pasta. Bønner og belgfrukter er også gode kilder til fiber. Når vi blir eldre, vil vår evne til å smake og lukte mat endre seg. Luktesansen er direkte knyttet til evnen til å smake mat. Etter hvert som disse sansene blir svakere, reduseres matgleden, noe som igjen kan føre til nedsatt appetitt. Ved redusert matlyst er ofte underernæring en utfordring. Underernæring kan føre til forverring av ulike helsetilstander, og den eldre blir mer utsatt infeksjoner, økt risiko for depresjon, svekket mobilitet og fallskader. Det kan derfor være nødvendig å berike maten for å opprettholde nærings- og kaloribehovet. Samtidig er det viktig å ta hensyn til den eldres preferanser for ulike matretter. Nofima har gjennom EU-prosjektet JPI-FORTIPHY bidratt i utviklingen av et læringskurs for å forbedre matinntak og fysisk aktivitet hos eldre. Kurset har relevans for profesjonelle omsorgspersoner og for studenter innen folkehelse, ernæring og fysisk aktivitet. Les mer her: To do - Ageing Well: Nutrition and Exercise for Older Adults - University of Reading (futurelearn.com) IDA SYNNØVE BÅRVÅG GRINI Seniorrådgiver ernæring for mat, helse og forbruker, Nofima Gulrotsuppe (4 p) Hver porsjon suppe (250 ml) inneholder 7 gram protein. INGREDIENSER: 3 ss olje (oliven, solsikke, eller raps) 1 middels stor løk, hakket 500 g gulrøtter, hakket Ca 250 ml grønnsaksbuljong 30 g malte mandler 40 g tørrmelk (pulver) 100 ml matfløte 2 ss sitronsaft Eventuelt 1 fedd hvitløk, hakket og 1 ss malt koriander TILBEREDNING: 1. V arm oljen i kasserollen på middels varme. Tilsett løken og stek i 5-10 minutter til den er myk. Tilsett gulrot (og koriander og hvitløk) og stekes i ytterligere 5 minutter. 2. Tilsett kraften og kok opp. Reduser deretter varmen og kok grønnsakene i 25 minutter under lokk til gulrøttene er møre. 3. Ta kasserollen av varmen og bruk en stavmikser eller blender til suppen er jevn. 4. T ilsett matfløten, melkepulveret og malte mandler og forsett med stavmikser eller blender til den er jevn. 5. S mak til suppen med salt, pepper og sitronsaft. 6. Varmes opp til servering. Når vi blir eldre, vil vår evne til å smake og lukte mat endre seg Kjøkkenskriveren nr. 3-2024 52 Noe å tygge på

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy