Mye feilmerking av fiskematprodukter Mattilsynet har undersøkt merking av ferdigpakkede fiskematprodukter. 24 av 29 produkter hadde feil i merkingen. Mattilsynet har de ti siste årene gjennomført «merkesjekken» der merkingen på utvalgte vanlige matvarer blir kontrollert. I år er merking av ferdigpakkede fiskematprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskeburgere som har vært under lupen. Produktene er produsert av større norske fiskematprodusenter og selges i dagligvarebutikkene. UNØYAKTIGE OG UTELATTE OPPLYSNINGER Matmerking skal alltid være korrekt, gi forbruker tilstrekkelig informasjon og ikke være egnet til å villede. – Korrekt merking skal kort og godt hjelpe forbrukeren slik at hen enkelt kan sammenligne og velge produkt ut fra sine preferanser, sier Lindis Folkvord, seksjonssjef for seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet. Mattilsynet fant produkter der ordet «ingredienser» manglet foran ingredienslisten, allergener var ikke framhevet og det var brukt andre ord og utrykk enn angitt for holdbarhetsdato og i næringsdeklarasjonen. De fant også at enkelte opplysninger var utelatt i merkingen av fiskematprodukter. Det var utelatelse av opplysninger om innhold av ingredienser eller nettoinnhold, manglende næringsdeklarasjoner og at produktet hadde ikke-beskrivende betegnelse. – Å utelate opplysninger skaper vansker for de som må unngå visse ingredienser eller som trenger å vite næringsinnholdet. Det kan være på grunn av allergier, intoleranser, i k ke - smi t t somme sykdommer eller av hensyn til religion og livssyn, sier Folkvord. Twinings Best Breakfast ble i år arrangert for 17. gang og 400 hoteller har blitt nøye vurdert. Konkurransen ble i år delt i to kategorier – frittstående hotell og kjedehotell. Blant de frittstående hotellene, var det Britannia Hotel som gikk helt til topps, etterfulgt av Hotel Union Øye på andreplass og Amerikalinjen på tredjeplass. Dette sa juryen om vinneren i Trondheim: – Britannia Hotel har satt en ny standard for hotellfrokoster siden de åpnet dørene i 2019. Med fokus på bærekraft og lokale spesialiteter, tilbyr Britannia Hotel et bredt utvalg av mat. Blant kjedehotellene var det Thon Lofoten som gikk til topps. På andreplass kom Scandic Nidelven og tredjeplassen gikk til Clarion Hotel & Congress Trondheim. – Servicen er upåklagelig, atmosfæren fantastisk, matkvaliteten er førsteklasses, og med matlaging midt i frokostsalen og nydelig pianomusikk, kan gjestene føle seg som konger og nyte Norges beste frokostopplevelse, sa juryen om vinneren i Lofoten. Ny toppkokkutdanning i Ålesund Dette blir et nytt tilbud til elever ved restaurant- og matfag ved Borgund videregående skole i Ålesund. Oppstart er skole- året 2024/2025. Det er gode nyheter for elever som har lyst på spennende utfordringer i en bransje som trenger folk, heter det på skolens nettsider. Toppkokk-utdanningen er tenkt som et omdømme- og rekrutteringsfremmede tiltak. Tilbudet skal være fylkesdekkende i Møre og Romsdal og skal være et supplement til det breddetilbudet som allerede finnes innen restaurant- og matfag ved skolen. Britannia Hotel og Thon Lofoten best på hotellfrokost MERKESJEKK: Mattilsynet fant merkefeil på 14 av 29 fiskematprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding og fiskeburgere. Foto: Mattilsynet Kjøkkenskriveren nr. 6-2023 10 Over kjøkkenbordet
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy