KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2023

7 kjøttprodukter av svin, storfe og lam kan smykke seg med Norgesmester-tittel etter NM i kjøttprodukter. 58 produkter fikk gullmerket. Like mange ble bedømt til sølv, mens 48 produkter ble bedømt til bronsekvalitet. BLINDTEST Årets jury bestod av 21 dommere som blindtestet hvert enkelt produkt i grupper. Kriteriene det dømmes etter er råvare, utseende, lukt, smak og konsistens. – Hver dag tennes lysene i tusener av fjøs, hvor gode råvarer så blir levert til et slakteri. Videre står det kjøttskjærere klare til å lage gode råvarer til flinke pølsemakere og andre fagfolk som bruker sin yrkesstolthet til å lage disse gode produktene, sa styreleder i KLF, Terje Wester, da han ønsket velkommen til kåringen i midten av november. Videre la han til at for bransjen er det viktig at forbrukerne skoleres i mangfold og kvalitet. Et pinnekjøtt ikke bare en saltet og tørket lammeside. Medister er et håndverk og pålegg finnes i uendelig mange forskjellige varianter. NM løfter frem gode smaksopplevelser og hever norsk mat år etter år gjennom tilbakemeldinger til bedriftene. I år var det 6 klasser: Ferdig stekt/kokt, pålegg, kake, julepølse, pinnekjøtt og utenom ordinær klasse. I den sistenevnte inngår produkter som ferdigmat, åpen klasse, lutefiskbacon og julespesial. BEDØMMING I 40 ÅR Fagkonkurransen ble første gang arrangert i 1983. I 1994 ble det for første gang kåret en Norgesmester. For bedriftene er NM en effektiv arena for å få testet egne produkter. Tilbakemeldingene på smak og konsistens fra fagdommerne gir en viktig pekepinn på hvordan produktene kan perfeksjoneres. Titler og edelt metall i NM er viktig for de ansatte som hver dag jobber med å få frem de beste produktene. Forbrukerne, innkjøpere og media legger merke til hvilke produkter og bedrifter som gjør det bra. NM i kjøttprodukter er åpen for alle bedrifter og arrangeres av Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund. LANDETS BESTE KJØTTPRODUKTER ER KÅRET 552 produkter har blitt bedømt, og rundt 275 av disse var julemat. Dommerne har vurdert hele 70 typer pinnekjøtt, 12 ferdigstekte ribber, 65 forskjellige julepølser og 35 medisterkaker. Kjøttproduktene kommer fra 60 store og små produsenter fra hele landet. ÅRETS NORGESMESTERE Ferdig stekt/kokt: Stekt ribbe, Sørlandskjøtt AS Julepølse: Pinnekjøttpølse, Bønes Gårdsmat Drift AS Kake: Karbonader 100 g - 2 stk, Matbørsen AS Røkt pinnekjøtt: Pinnekjøtt av lam, røkt, Jacobs Utvalgte, Unil AS (Prima Brands AS) Urøkt pinnekjøtt: Henriettes pinnekjøtt urøkt, Fatland Salg AS (Fatland Jæren AS) Delikatessepålegg: Gilde Delikatesseskinke hel, Nortura SA Julepålegg: Ribberull 100 g, Nordfjord Kjøtt AS ANDRE PRISER: Årets stjerneskudd (innovasjonspris): Saftig svineknoke med pepper, Sørlandskjøtt AS Beste økologisk: Julepølse Kolonihagen, Jens Eide AS Beste skole: Lillehammer-rullen, Lillehammer videregående skole avd. sør Kilde: Pressemelding Les alt om konkurransen på: http://kjottprodukter.no Kjøkkenskriveren nr. 6-2023 24 NM i kjøttprodukter 2023

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy