KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2023

Den norske julematen er i stor grad basert på kjøtt og fisk. For de som ønsker å spise grønnere, er det ikke alltid så mye å velge mellom. Små grep kan gjøre julematen både grønnere og mer bærekraftig. – Legg like mye kjærlighet i vegetarmenyen som i ribbesjyen, oppfordrer kokk Erik Taskin i Unilever Food Solutions. Det finnes mange grunner til at noen foretrekker vegetarmat i julehøytiden. Det kan handle om religion eller hensyn til helse og miljø. For noen blir det rett og slett vel mye ribbe i desember. Andre igjen er åpne for å teste nye og spennende matretter. Matvaner endres med tiden og kokk Erik Taskin liker å sette spennende retter på julemenyen som frister både vegetarianere, fleksitarianere og kjøttelskere. – La vegetarrettene være synlige på menyen, ikke gjem dem vekk under overskriften «vegetar». Vær stolt over vegetarrettene dine, sier han, og råder helst å fjerne hele vegetar-begrepet. For noen gjester har det en negativ klang. – Gi heller de grønne matrettene navn som gir den gode julefølelsen, trekk fram krydder og dufter som forbindes med julen. KRYDDER SOM VARMER – Har du noen eksempler på råvarer som passer godt til jul, som kanskje ikke er tilbehør i klassisk forstand? – Høsten er høysesong for mange norske råvarer, og det er fortsatt mange grønnsaker og rotfrukter som holder seg fint til jul med riktig oppbevaring. Fermentering og sylting kan også forlenge den norske sesongen og gi spennende smaker. En pai med grønnkål og valnøtter er mettende og godt. Syltet fennikel eller bakte neper kan brukes i en nordisk julesalat. Det passer også som fyll i litt mer utradisjonelle retter som dumplings eller vårruller. Bruk chili og krydder som gir varme smaker. Det trenges når det er kaldt ute, sier han. Som kokk opplever han at etterspørselen etter sunnere og grønnere alternativer til den klassiske julematen har økt de siste årene. Dette tror han henger sammen med at miljø og bærekraft står høyt på agendaen. – Flere og flere velger vegetarisk mat med tanke på helse. Mange har fått med seg de nye nordiske kostrådene som anbefaler et lavere inntak av rødt og prosessert kjøtt og mer frukt og grønt, sier Taskin. Utvalget spiller også en rolle. I takt med etterspørselen, har tilbudet av vegetarprodukter økt kraftig. Noen er også beriket med både vitaminer og mineraler. Det gjør det mye enklere for både kokkene som lager maten og for gjestene som ønsker seg et fullverdig måltid. – Hva er dine beste argumenter – som kokk - for å sette retter som søtpotet, krydderbakt blomkål eller bakt gresskar på menyen i jula? – En god grunn til å lage mer vegetarisk mat er at CO2-avtrykket blir betydelig lavere uten kjøtt. På Unileverfoodsolutions.no finnes en kalkulator hvor hvem som helst kan gå inn å legge inn sine oppskrifter og få en utregning på hvor mye C02 som slippes ut. Her ser man raskt at den enkleste måten å redusere utslippene på er å kutte ned på kjøtt, sier Taskin, og tilføyer: – De fleste elsker den klassiske julematen, men noen ganger ønsker man å spare seg litt til selve juledagene. Å spise ribbe eller pinnekjøtt mange ganger før jul gjør at opplevelsen på selve julaften kan bli litt utvannet. Ved å gjøre menyen grønnere, får gjestene litt mer å velge mellom. Test ut CO2-kalkulatoren her: https://no.co2ufs.com/ Tekst: Elisabeth Strøm, i samarbeid med Unilever Food Solutions Oppskrifter og bilder: Unilever Food Solutions DUGRØNNE, GLITRENDE BUFFET JULESTEMNING på MENYEN: – Gi de grønne matrettene navn som gir den gode julefølelsen, trekk fram krydder og dufter som forbindes med julen, tipser Erik Taskin, kokk i Unilever Food Solutions. Kjøkkenskriveren nr. 6-2023 26 Oppskrifter

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy