KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2023

Det er store forskjeller mellom plantebaserte og glutenfrie produkter, og sammenlignbare produkter med kjøtt, melk og gluten. Forskjellene kan stort sett spores tilbake til råvarene, og om de er beriket med vitaminer og mineraler. De siste årene har det kommet en rekke matvarer på markedet som etterligner eksisterende matvarer, men som er laget med helt andre matvarer. Slike produkter er populære blant forbrukere som enten må eller ønsker å gjøre endringer i kostholdet sitt. Produktene oppfattes av mange som sunne og bærekraftige. FRA PØLSER TIL KNEKKEBRØD Det kan for eksempel være vegetar og veganske produkter som skal etterligne matvarer basert på animalske råvarer som kjøtt og melk, såkalte erstatnings- eller analogprodukter. I tilligg ulike typer «fri for»-produkter, som glutenfrie matvarer. Mattilsynet så et behov for å kartlegge hva disse produktene inneholder, og ga Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i oppdrag å gjøre det. De aktuelle plantebaserte matvarene som ble kartlagt er analogprodukter for animalske matvarer som kjøttdeig, pølser og hamburgere, kjøttpålegg, melk, rømme, yoghurt, ost og potetchips. De aktuelle glutenfrie matvarene er mel og melblandinger, brød, knekkebrød, kjeks, kaker, frokostblandinger, müsli og ulike pastaprodukter. Siden de plantebasert analogproduktene og de glutenfrie bakevarene er basert på andre råvarer enn de tilsvarende som de skal erstatte, vil innholdet av nærings- og tilsetningsstoffer, naturlige toksiner, miljøgifter og prosessfremkalte stoffer også være ulikt. I tillegg kan bruk av ulike produksjonsmetoder påvirke innholdet av prosessfremkalte stoffer i sluttproduktet, heter det fra Mattilsynet. DETTE VISER KARTLEGGINGEN Kartleggingen viser at plantebaserte erstatningsprodukter for ost for eksempel inneholder mer stivelse og mindre protein enn vanlig ost, og at glutenfrie produkter inneholder mindre protein enn produkter med gluten. Kartleggingen viser også at plantebaserte kjøtterstattere for eksempel inneholder mer tungmetaller, mens animalske produkter igjen inneholder mer dioksiner. VKM understreker at kartleggingen viser et øyeblikksbilde av produkter på markedet nå, og at rapporten ikke kan brukes til å trekke konklusjoner om disse produktene. MATTILSYNET FØLGER OPP FUNNENE – For Mattilsynet og andre myndigheter er dette nyttig informasjon når vi skal gi råd til befolkningen, sier Inge Erlend Næsset, avdelingsdirektør i Mattilsynet. Mattilsynet vil følge nøye med på endringer i det norske kostholdet og tilpasse overvåknings- og kartleggingsprogrammet til hva befolkningen får i seg gjennom kosten. Tilsynet vil fortsette med kartleggingen gjennom flere prosjekter. – Resultatene fra VKMs kartlegging er enda en påminner om at det er viktig å følge Helsedirektoratets råd om et sunt og variert kosthold, avslutter Næsset. Tekst: Elisabeth Strøm PLANTEBASERT OG GLUTENFRITT: De siste årene har det kommet en rekke matvarer på markedet som etterligner eksisterende matvarer, men som er laget med helt andre råvarer. Nå har Vitenskapskomiteen gjort en kartlegging av slike produkter for Mattilsynet. Foto: Mostphotos DETTE BØR DU VITE OM PLANTEBASERTE OG GLUTENFRIE MATVALG 35 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Erstatningsprodukter

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy