FRA KJØKKEN TIL BORD Jo lengre kommunikasjonslinjene er, desto større blir behovet for samarbeid. Fysisk nærhet mellom produksjon og servering forenkler kommunikasjon, samarbeid, kunnskapsutveksling og uformell kontakt. Avstand kan føre til manglende oversikt, feilbestillinger og feilleveringer. Ahus understreker at rett mat til rett pasient forutsetter god kommunikasjon mellom kjøkkenet, som har ernæringskunnskap, og pleietjenesten, som kjenner pasientenes matønsker. I en travel sykepleierhverdag kan mat bli nedprioritert, og når veien fra nærkjøkkenet til pasientene blir stadig lengre, kan det bli vanskeligere å fange opp behov. Når sentralkjøkkenet er en egen resultatenhet og hver enkelt avdeling håndterer maten, må det jobbes systematisk for å sikre kvaliteten i siste ledd og se helheten. Både Fagforbundet og Kost- og ernæringsforbundet understreker hvor viktig tilstrekkelig ernæringskompetanse og kommunikasjon mellom sentralkjøkken, mottak og avdelinger er. Her kan matverter komme inn, et tiltak som har blitt stadig mer vanlig på sykehjem som ikke har eget produksjonskjøkken. Men denne løsningen krever også et system som sikrer tilstrekkelig kompetanse innen matlaging, ernæring og spesialkost. SISTE LEDD Ting blir bedre. Fagforbundet ser mange bra tiltak og økt fokus både i kommuner og helseforetak, og flere er på god vei mot FNs bærekraftsmål om 50 % redusert matsvinn innen 2030. Bedre samarbeid og ny teknologi effektiviserer arbeidsoppgaver og frigjør tid for ansatte på Ahus, og det kommer pasientene til gode. Det handler om mat og måltider som en bærebjelke, som i eldrereformen «Leve hele livet». Det handler om å tenke helhet: Rundt god og riktig mat ‒ ikke bare middagen, hele døgnet teller. Rundt grunnleggende behov ‒ måltider med tillit, trygghet, omsorg og fellesskap. Rundt gevinster ‒ av kompetansesatsing, systemer, redusert matsvinn og riktig ernæring. Alt henger sammen i en kjede hvor sluttleddet er avgjørende for kvalitetssikring av mattilbudet ‒ de som spør «har du spist godt i dag?» Denne artikkelen trykkes i samarbeid med Matilda Foodtech. En kortere versjon kan leses på mathildafoodtech.com «Med den prisstigningen vi har hatt og fortsatt har, har det ikke vært til å unngå å overskride matbudsjettet» Marius Lindal, seksjonsleder produksjonskjøkken, Ahus «En kommune kan verken forhindre kriger eller matvarepriser. Det den kan gjøre er å følge opp eldre hjemmeboende med ernæringskartlegging og forebygging, for deretter å vurdere hvor man kan rette innsatsen» Arnt Steffensen, leder Kost- og ernæringsforbundet MATGLEDE: Hvis dyrere mat betyr mindre god og riktig mat, vil det kunne gå ut over livskvaliteten og føre til mer feil- og underernæring i sykehjem og i hjemmetjenesten. Foto: Shutterstock Kjøkkenskriveren nr. 6-2023 40 Godemåltidsopplevelser
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy