PROFESJONELLE STORKJØKKEN FRA METOS PRODUSERER Metos produserer ved egne fabrikker i Norden og samarbeider med ledende produsenter over hele verden. PROSJEKTERER Våre konsulenter og BIM teknikere prosjekterer profesjonelle kjøkken for alle behov. LEVERER Vi leverer, monterer og utfører service over hele landet. Les mer på metos.no Martin Lersch, dr. scient. hello@khymos.org Les mer om mat og kjemi på http:// khymos.org Kjemi på kjøkkenet nylig, som gir svært mye metthetsfølelse per kalori, havner ultraprosesserte matvarer gjerne i motsatt ende - de metter lite, men inneholder mange kalorier. Helt konkret snakker vi om mat med mye fett, sukker og karbohydrater. I tillegg er maten gjerne hyperpalatabel med en perfekt blanding av fett, sukker, karbohydrater og salt som trigger hjernens belønningssystemer. Maten er nærmest avhengighetsskapende, og det krever viljestyrke å ikke forsyne seg en ekstra gang. Videre er den lett å tygge og tas raskt opp i tarmen. Stikkord er finmalte og raffinerte ingredienser. Men denne prosesseringen gjør tarmen vår en bjørnetjeneste. Det motsatte av alt dette er mat som må tygges, grove kornsorter med fiber, hele frø og belgfrukter, frukt og grønnsaker - gjerne med skall, der det kan spises. En felles utfordring for alle oss som lager mat er hvordan vi kan gjøre slike ingredienser mer attraktive. Det får bli tema i en annen spalte. Inntil da - God jul og godt nytt år! 43 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet KEL
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy