KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2023

handler om å skape en kobling mellom skolemåltidet og skolens pedagogiske oppdrag. Her er tanken å anvende skolemåltidet, kjøkkenet og måltidsmiljøet som et pedagogisk verktøy slik at elevene lærer mer om bærekraft og oppmutres til å teste ut nye smaker og matretter. Det andre handler om rammeavtaler og innkjøp av råvarer. Vallentunas ide er å skape et «matmarked» der lokale leverandører og produsenter kan selge sine varer til de kommunale storkjøkkenene. – Vi ønsker å bruke skolemåltidet til noe mer enn bare å spise opp. Satt i system kan skolematen bidra til at Sverige oppnår forpliktelsene i Paris-avtalen og Agenda2030, som handler om bærekraftsmålene, sier Müntzig. HVIS KRISEN OPPSTÅR Å kjøpe inn mer mat fra lokale bønder handler også om kommunal beredskap. Om en større grossist har problemer med å levere mat, har de lokale leverandører i bakhånd om en krise av noe slag skulle oppstå. Dette er et tema som har fått stor oppmerksomhet i Sverige de siste årene, både på grunn av pandemien og krigen i Ukraina. Hvordan kostenheten er organisert i Vallentuna, mener Müntzig er positivt for kommunen. Alle de kommunale kjøkkenene, bortsett for ett mottakskjøkken, produserer mat og har egen kjøkkensjef. – Alle vet hva de selv har på lager og det er alltid mulig å få «låne» en kollega fra et annet kjøkken om det oppstår et problem. Alle kjøkken må ha beredskapslager med engangsmateriell og tørrvarer med 25 års holdbarhet. Nytt for kommunen er at en plan for nødvann også inkluderer de offentlige måltidene. Robert Heribertsson, kjøkkensjefen ved Lovisendalsskolan viste delegasjonen kjøkkenets beredskapslager. Her var hermetikk med både ertesuppe, hvite bønner og gulasj. Å trene på beredskapen er viktig, og det gjorde kommunen i høst. – Utfordringen er å vite hvilken kriseman skal planlegge for, for hvor mange og hvor lenge. Derfor trente vi på ulike scenarier. Det gir økt forståelse, åpner for nye spørsmål og starter tankeprosessen. Det er noe som er gøy å utfordre seg på – spesielt i en normalsituasjon, avslutter kostsjefen. BEREDSKAP: Vallentuna kommune har beredskap høyt oppe på agendaen. Kjøkkensjef Robert Heribertsson viser fram beredskapslageret på Vallentuna skole. SIGNATURE BY COOR: På Karoliinska universitetssykehus er det Coor som lever all måltidsservice. De vant anbudet i 2018 med å love at "all mat skal ha restaurantkvalitet, men være hjemmelaget". Delegasjonen fikk besøke hoved- og diettkjøkkenet og hilse på en av 54 heltidsansatte matverter på en av avdelingene. Her med plassjef Jeanette Sangfelt. Kjøkkenskriveren nr. 6-2023 46 Fylkesledersamling

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy