POLEN Polsk kosthold er tradisjonelt rikt på kjøtt, spesielt svinekjøtt, kylling og storfe, rot- og vintergrønnsaker som kål, og ulike krydder som dill, karve og merian. De bruker også mye fløte og egg, og det tar gjerne lang tid å tilberede de tradisjonelle rettene. De polske nasjonalrettene er bigos (kål og kjøtt), pierogi (innbakte potet- og kålpaier), kielbasa (pølse), golabki (kålruletter) og ulike supper av sur agurk, sopp eller tomat. Det er vanlig å spise fem måltider om dagen, og dagens hovedmåltid spises midt på dagen, gjerne klokken 14. Ofte innledes lunsjen med en suppe, før man spiser stek, kylling eller koteletter akkompagnert av råkost av rotgrønnsaker med eddik og sukker på, eller surkål. Salat har i mange tilfeller erstattet råkosten og surkålen i mer moderne sammenhenger. Poteter hører med, eller kokt bokhvete. En dessert av valmuefrøkake eller gjærbakst avrunder gjerne måltidet. LITAUEN Litauiske mattradisjoner bygger på råvarer som passer til det kjølige og fuktige klimaet i Litauen: bygg, poteter, rug, beter, grønnsaker, bær, sopp og meieriprodukter. Brød brukes til alle måltider, og poteten er en «universal- ingrediens». Supper er svært populære, og er allment ansett som nøkkelen til god helse. Litauisk mat har mye til felles med sine baltiske og tyske naboland. Klassiske retter fra Litauen er potetpudding (kugelis eller kugel) og tarmer fylt med potetmos (védarai), samt en «trekake» kjent som Šakotis. Litauiske adelsmenn ansatte vanligvis franske kokker, og derfor har kostholdet også fått en fransk matpåvirkning. Den mest eksotiske innflytelsen er fra Krimhalvøya og minoritetsgruppen karaite. Disse innførte piroger med lammefyll – kibinai – som ble populære i Litauen. SOMALIA, ETIOPIA OG ERITREA På Afrikas horn er lammekjøtt, kamelkjøtt og geitekjøtt vanlig. I muslimske områder skal alt kjøtt som serveres, være halal, altså tillatt å spise i henhold til muslimske regler. Vanlige kryddere i somalisk, etiopisk og eritreisk kosthold er kanel, korianderfrø, kardemomme, chili, gurkemeie og spisskummen. Ris kokes ofte med buljong og krydder, og til fest toppes den med karamellisert spagetti. Spagetti er vanlig og henger igjen fra den italienske okkupasjonen, dog ofte servert med banan. Dagen startes vanligvis svært tidlig med en lett frokost. Så følger et måltid med kanjero eller injera (en slags pannekaketallerken) med lever eller kjøtt, 49 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Ernæring
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy