KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2023

HVA SA DU? 8 av 10 svensker over 45 år har problemer med å føre samtaler på restauranter og kaféer på grunn av lyd- nivået, viser en ny undersøkelse. Konsekvensen blir at gjestene velger bort steder med høyt lydnivå og søker seg til roligere serveringssteder. Og det er ingen grunn til å tro at vi nordmenn er annerledes. 7 av 10 oppgir at det hender lydnivået styrer valg av restaurant og kafé – og annenhver går ikke tilbake til et sted hvor de har opplevd lydnivået som plagsomt høyt. – Lydnivået og samtalen er en viktig del av matopplevelsen. Men trenden med åpne planløsninger og sparsommelig innredning har skapt miljøer som forsterker lydnivået, sier Fredrik Eriksson, prisbelønnet kokk og krovert i Sverige. Når svensker over 45 år går på restaurant eller kafé, er samtalen i fokus. Så godt som alle, 97 prosent, synes at det er viktig å kunne høre og føre en samtale når man går ut og spiser. Det viser den nye undersøkelsen fra Novus som er utført på oppdrag av Phonak, som er et varemerke for høreapparater. Men majoriteten, 80 prosent, oppgir at de ofte eller iblant har vanskelig for å føre en samtale på grunn av lydnivået. FØLER SEG EKSKLUDERT Av personene i undersøkelsen som oppgir at de hører ganske eller veldig dårlig, svarer 65 prosent at de har følt seg ekskludert på grunn av lydnivået på serveringssteder. – Det er veldig alvorlig at en så stor gruppe føler seg utestengt fra en så viktig del som det sosiale samværet på restauranter og kaféer er. Mer enn 1,5 millioner svensker, og 1 million nordmenn, har nedsatt hørsel og dessverre drøyer det i snitt ti år før en person som hører dårlig søker hjelp, sier Marie Bengtsson, markedsdirektør for Phonak. Kilde: Pressemelding TIPS Slik kan lydnivået senkes på restauranter og kaféer 1 Akustikktak som demper hele lokalet. 2 Fritthengende takabsorbent over serverings-/bestillingsdisken som «suger opp» lyd. 3 V eggabsorbenter. Finnes i ulike farger og motiver. 4 K raftige gardiner som henger litt ut fra veggen eller vinduet. 5 « Stille» møbler. Bruk stoler med stødige ben og med knotter under. 6 D uker og underlag reduserer lyd fra bestikk, porselen og glass. 7 Fjern kaffemaskin og kjøledisk. Velg stillegående modeller og plasser dem avskilt fra restauranten. 8 B ruk av dempede gulv/tepper gjør at skraping fra stoler og skritt dempes. 9 G od avstand mellom bordene, helst tre meter. 10 Sørg for at ventilasjonen har lav og jevn lyd. 11 Lydisolering slik at trafikkstøy og annen lyd utenfra ikke forstyrrer inne. 12 Demp lyden ved inngangen til kjøkkenet. Sørg for at bråk fra kjøkkenet ikke sprer seg i spiselokalet. Lag et avskilt område for oppvask. Kilde: HRF, Hörselskadades Riksförbund STØY: I en undersøkelse oppgir 20 prosent av de spurte at de unngår ofte eller alltid å gå på kafe eller restaurant på grunn av lydnivået. Foto: Mostphotos 51 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Hørsel

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy