KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2023

Bærekraft og kostholdsråd var temaet da Asko Øst, Matbørsen og UNIL+ inviterte til fagdag for offentlig sektor på KIT-akademiet i Oslo. Ansatte ved 25 produksjonskjøkken, mottakskjøkken, seniorsentre og kantiner fra Østlandet deltok på det som vil bli et årlig arrangement framover. Det faglige innholdet var det tre foredragsholdere som sto for. Egil Brevik, seksjonsleder Hovedkjøkkenet, Ullevål, var invitert for å fortelle hvordan de jobber med bærekraft, både i produksjonen og i serveringen. Lege, forfatter og samfunnsdebatttant Kaveh Rashidi ble utfordret på temaet «Kostholdsråd og bærekraft i den virkelige verden». Jonas W. Andersen, kategorisjef i NorgesGruppen var den som skulle gi oss et innblikk i hva som venter oss av nyheter og trender på serveringsmarkedet. FAGLIGE DISKUSJONER I løpet av dagen ble det også satt av tid til erfaringsutveksling og diskusjoner i grupper. Flere interessante temaer var på forhånd tenkt ut av arrangørene: Hvordan oppstår matsvinn og hva er årsaken til dette, hvordan ser offentlige kjøkken ut om ti år og hvordan vil anbefalingene om maks 350 gram kjøtt uka påvirke offentlige kjøkken, var noen av problemstillingene. Deltakerne fikk virkelig valuta for å ha tatt turen til KIT-akademiet i midten av november. I tillegg til faglig påfyll sto Matbørsen og Unil+ for en innholdsrik og smakfull lunsj. For virkelig å leve opp til temaet for dagen, fikk alle deltakerne anledning til å ta med seg overskuddmaten med hjem etter fagdagen. Tekst og foto: Elisabeth Strøm HVA BETYR KOSTRÅD OG BÆREKRAFT FOR DEN DAGLIGE DRIFTEN PÅ KJØKKENET? TRENDER: Jonas W. Andersen, kategorisjef i Norgesgruppen, snakket blant annet om hvordan mangel på menneskelige ressurser får bransjen til å tenke kreativt globalt. I Los Angeles, og andre steder rundt om i verden, skjer hjemleveringen av mat nå med roboter. 53 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Fagdag Delikat purékost Vi spiser 70% med øynene. Flere studier blandt eldre viser at det har stor betydning for appetitten hvordan maten ser ut på tallerkenen. Enten du ønsker å lage den konsistenstilpassede maten selv eller kjøpe den ferdig, har vi gode løsninger for å lykkes. Les mer om våre løsninger på www.vitalernaering.no Tlf: 92 40 2487 Gi dine gjester det beste Beriking Vi har også protein- og energiberikingspulver. Gjør man små justeringer i alle dagens måltider, er det kanskje nok for å endre vekten i positiv retning. Med Sooft Meals og 123puré gir vi deg fleksibiliteten til å ta det rette valget. Målet er det samme, nemlig å gi dine gjester delikat moset mat. 123puré - hjemmelaget Sooft Meals - ferdig

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy