KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2023

En sjette smak I tillegg til søtt, salt, surt, bittert og umami, tyder en ny studie på at tungen også kan oppdage ammoniumklorid som en grunnleggende smak. I en forskningsartikkel publisert i høst i Nature Communications, skriver et team forskere at tungen reagerer på ammoniumklorid gjennom samme proteinreseptor som signaliserer sur smak. Folk i skandinavia har god kjennskap til denne smaken fordi vi er vant med godteriet salt lakris, som blant annet inneholder ammoniumklorid. Evnen til å smake ammoniumklorid kan ha utviklet seg for å hjelpe organismer til å unngå skadelige stoffer, antyder forskerne. Heidi Bjerkanærespresident i Bocuse d’Or Europa 2024 Heidi Bjerkan er av Bocuse d’Or-organisasjonen i Lyon utpekt til ærespresident i Bocuse d’Or Europe 2024. Å bli utpekt som ærespresident innebærer å være ambassadør for Bocuse d’Or og støtte opp om konkurransens formål og verdier. Trønderen blir altså ærespresident når Bocuse d’Or Europa går av stabelen i Trondheim i mars neste år. Kokker somutpekes har til felles at de ved sitt virke gjennom restauranter har gjort betydelige bidrag til gastronomien i eget hjemland og ute i verden. – Bocuse d’Or er gode til å utpeke ærespresidenter. Jeg har fra min deltakelse i Europafinalen, da Ingrid Espelid Hovig hadde denne rollen, erfart hvordan det gjøres gode og bevisste valg til denne rollen. Det er en viktig ikonisk rolle, og Heidi Bjerkan er et veldig godt valg, sier Geir Skeie, på organisasjonens nettside. Skeie er President for Bocuse d’Or Europe og leder av den kontinentale organisasjonskomitéen. Mandelpoteten har regnet bort BAMA er ferdig med lagertellingen for norsk potet. Tallene viser at frukt- og grønt- selskapet har 28 prosent mindremandelpotet på lager enn i fjor, noe som tilsvarer 4800 tonn. For alle som bare må ha mandelpotet til julematen, er dette dårlige nyheter. Årets potetsesong har vært preget av store klimautfordringer. En av tidenes varmeste juni-måneder ble avløst av en regnfull juli. August ble enda våtere i deler av Sør-Norge med ekstremværet Hans, og nedbøren fortsatte i store områder også i de påfølgende ukene. – Store mengder av julefavoritten mandelpotet har dessverre regnet vekk, sier Devi Ahuja, produktsjef for potet og lagringsgrønt i Bama. Hun forteller videre at uværet sørget for enorm skade på avlingen til mange bønder. LAGRENE VIL TØMMES RASKERE – Vi vurderer nå ulike tiltak for å sikre norske poteter på middagstallerkenene fremover. Ett alternativ er å senke noen av kvalitetskravene i en periode. Dette er en noe vi gjør med jevne mellomrom, for å sikre høyest mulig utnyttelse av avlingen somhøstes, og ikke minst redusere matsvinn, sier Ahuja. Kvalitetskravene settes av Gartnerhallen og BAMA i fellesskap. De omfatter vurdering av indre og ytre skader, fremmed smak eller lukt, fasthet, farge og størrelse. Avvik tillates i ulik grad, men det er alltid nulltoleranse for råte og mugg. MANKO PÅ MANDELPOTET: Årets potetsesong har vært preget av store klimautfordringer. Tørke og regn har sørget for enorm skade på potetavlingen til mange bønder. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no LAKRIS: Salt lakris inneholder det alkaliske saltet ammoniumklorid, noe som gir godteriet en helt unik smak. Foto: Mostphotos Kjøkkenskriveren nr. 6-2023 6 Over kjøkkenbordet

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy