KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2023

Eksperter slår alarm: Vi spiser alt for lite frukt og grønt! Andelen som spiser “5 om dagen” er på rekordlavt nivå. Eksperter er svært bekymret for nordmenns kosthold. Tall fra forbruksundersøkelsen “5 a day Europe”, som gjennomføres hvert år av Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser at vi spiser alarmerende lite frukt og grønt daglig. Dyrtiden vi er inne i gjør at forbrukere sparer inn på alt. Det går hardt ut over frukt og grøntinntaket og det er kun 18,6 % somnår anbefalingen om “5 om dagen” med minst 5 porsjoner med frukt/bær og grønnsaker hver dag. – Det er skremmende lite frukt og grønt, sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i OFG. Hun er spesielt bekymret for at andelen som spiser lite ser ut til å øke. Tallene fra undersøkelsen viser at det nå er hele 29,3 % som spiser kun èn porsjon med frukt og grønt eller mindre per dag. Det er en drastisk forskjell fra undersøkelsen i 2018 der det var 17 % som spiste èn porsjon eller mindre. ETTERLYSER POLITISKE TILTAK Generalsekretær Mina Gerhardsen i Nasjonalforeningen for folkehelsen mener det gir grunn til bekymring når vi nå ser effekten av dyrtid. – Politikerne våre må komme med tiltak som gjør at alle har råd til å kjøpe frukt og grønnsaker, slik kostrådene anbefaler. At folk nå må droppe å kjøpe inn dette, skader helsen på kort og lang sikt. «Bra kokt» er årets beste kokebok Christopher Haatuft og boka «Bra kokt» gikk av med seieren da Norlis kokebokpris ble delt ut for 16. gang. – Den klarer kunsten å gjøre feinschmeckeri folkelig, og minner oss om at selv de lekreste delikatesser har enkle hensikter: Å mette, og samle mennesker rundt et bord, heter det fra juryen. Dette er historien om punkeren som endte oppmedMichelinstjerne, en beretning om suksess og fiasko, blodslit, rusmidler og ramsalte historier fra restaurantkjøkkener verden rundt. «Bra kokt» er dessuten en utgivelse som gjør stas på et yrke som sliter med lav status og manglende rekruttering, heter det fra Norli. Boka er fylt med oppskrifter fra ulike faser av livet og restauranter Haatuft har arbeidet i. Oppskriftene dekker spekteret fra det enkle hverdagslige til mer avanserte retter. TØFF KONKURRANSE Haatuft konkurrerte med fire andre nominerte kokebøker, fra forfattere med vidt forskjellig bakgrunn: Kurdiske Golalah Abbasi kom til Norges om flyktning og er ute med ”Golalahs matreise”. Andreas Viestad, mannen bak Geitmyra matkultursenter, er uten med årets kokebok «Ekte grønn mat». Andreas Offenberg og Fredrikke Gullbekk er et ungt par med stor suksess med den felles instagram-kontoen @detserveres. Kokeboka ved samme navn serverer tre retters-menyer for alle årstider. Sarita Sehjpal står bak merket SaritaS; indisk ferdigmat. Kokeboken «Saritas indiske kjøkken» er hennes andre kokebok. BRA KOKT: Christopher Haatuft gikk av med seieren da Norli kåret beste kokebok. «Bra kokt» er utgitt på forlaget Gyldendal. PRIORITERES BORT: Det kan se ut som at frukt og grønt må vike for andre varer når trang økonomi og dyrtid er realiteten for veldig mange. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no 7 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Over kjøkkenbordet

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy