KJØKKENSKRIVEREN nr. 4 - 2024

Dette burde komme tydelig fram i Kosthåndboken, mener hun. – Mange eldre får servert unødvendig streng kost. Dette skaper ekstra utfordringer både for den enkelte pasient og for de som skal lage og servere maten. Det kunne med fordel vært flere konkrete tips til hva man bør gjøre dersom man er i tvil om hva som er rett kost for en pasient. For eksempel at man i tvilstilfeller bør ta en ekstra runde for å finne ut om pasienten for eksempel skal ha laktoseredusert kost eller melkefri diett. Selv om det er en anbefaling i Kosthåndboken, viser undersøkelsen fra St. Olavs hospital at få sykehus benytter seg av visuelle hjelpemidler, som bilder av matrettene. Denne anbefalingen bør styrkes, mener Helland-Kigen. – Bilder er viktige for å visualisere porsjonene, både rett mengde og tilbehør for de som skal servere, sier hun. NASJONAL FAGLIG RETNINGSLINJE Kaja Helland-Kigen mener at Kosthåndboken bør bli en nasjonal faglig retningslinje. Dette for å tydeliggjøre matens rolle i behandlingen av syke og sårbare personer og for sikre nødvendig fokus på smak, næringsinnhold og presentasjon. – Mange kommuner nedprioriterer mat- omsorg, og sørger ikke for at kjøkken- og pleiepersonalet har tilstrekkelig med fasiliteter og kompetanse. Hvis Kosthåndboken blir en nasjonal faglig retningslinje, kan kokkene få bedre støtte for at det må bevilges både nødvendige ressurser og tilstrekkelig med penger, mener hun. FYSISK ELLER DIGITAL KOSTHÅNDBOK Kosthåndboken kom i 2012 ut som en fysisk bok. Kaja Helland-Kigen har en oppdatert fysisk versjon av veilederen fra 2016. Hun ser det som en utfordring om kjøkken rundt om i landet forholder seg til ulike versjoner av Kosthåndboken og foreslår at fremtidige oppdateringer bør varsles digitalt for å sikre at alle er oppdatert. – Jeg vil tro mange går glipp av viktige oppdateringer. Et system med varsler fra Helsedirektoratet, for eksempel på e-post, når det skjer oppdateringer vil være nyttig, avslutter hun. ANBEFALINGER: Kaja Helland-Kigen, klinisk ernæringsfysiolog ved Avdeling for kjøkken og matomsorg i Lillestrøm kommune har flere innspill og anbefalinger nå som Kosthåndboken fra 2012 skal revideres. Revisjon av Kosthåndboken – anbefalinger: • Innfør konkrete anbefalinger og tydelige grenseverdier for næringsstoffer. • Gjør Kosthåndboken til et mer praktisk verktøy. • Gjør Kosthåndboken til en nasjonal faglig retningslinje for å tydeligere matens rolle i behandlingen. • Innfør et system med varsler for oppdateringer, for eksempel via e-post, for å sikre at alle følger den nyeste versjonen av Kosthåndboken. 21 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Revisjon av Kosthåndboken

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy