KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2024

Utdelingen foregikk på Tines fagseminar i Oslo i slutten av oktober og salen var fullsatt av kjøkken- og pleiepersonell. Prisen, som deles ut av Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca, hedrer personer og virksomheter som utmerker seg innen matomsorg. – Matomsorgsprisen 2024 går til kjøkkensjef Ronny Nilsen ved NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus for hans fremragende arbeid med å forbedre mat- opplevelsen for pasienter med tygge- og svelgevansker, såkalt dysfagi dysfagi, sa Villa. Årets vinner har vist et spesielt engasjement for pasienter med dysfagi gjennom flere år. Med konseptet ”1-2-3 Puré” har han skapt retter som ikke bare møter pasientenes ernæringsbehov, men også bevarer matens smak og utseende, noe som fremmer både appetitt, verdighet og livskvalitet. NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus på Askøy utenfor Bergen har tatt dette konseptet videre og er kanskje de eneste i landet som serverer kalde retter som wraps og smørbrød tilpasset denne pasientgruppen. VEKKE MATMINNER OG APPETITTEN Prisvinneren er også kjent for sitt arbeid med «fristetraller» og «menyer med historiefortelling». Disse konseptene bidrar til å øke appetitten hos småspiste pasienter og skaper en sosial og kulturell ramme rundt måltidene, spesielt ved å vekke matminner hos pasientene. SPRE KOMPETANSE Juryen fremhevet også prisvinnerens sterke engasjement for å dele kunnskap og hans arbeid for å spre kompetanse til sykehjem og kommunehelsetjenesten gjennom foredrag og utvikling av oppskrifter og rutiner. Blant annet har han holdt foredrag på Tines fagseminarer rundt om i landet i høst hvor temaet har vært dysfagikost. En tydelig rørt Ronny Nilsen sa dette da han mottok prisen: – Tusen takk til juryen for denne anerkjennelsen. Den betyr mer enn ord kan beskrive, og den gir meg inspirasjon til å fortsette jobben for en enda høyere standard innen matomsorg framover. MATOMSORGSPRISEN 2024: Årets pris ble delt ut for 19. gang og juryen bestod av Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, Morten Holt, redaktør i Horeca, Hege Lile Stavnås, kjøkkensjef i Nittedal kommune, Pål Jetmundsen, matfaglig ansvarlig i Tine og juryens leder Ivar Villa. Tekst: Elisabeth Strøm Foto: Morten Holt/Horeca MATOMSORGPRISEN TIL RONNY NILSEN FOR BANEBRYTENDE INNSATS FOR DYSFAGI – Årets vinner er et fyrtårn i bransjen, som setter nye standarder og utfordrer tradisjonelle måter å jobbe på. Han viser tydelig hvordan innovasjon og omsorg kan kombineres for å gi pasienter en bedre hverdag, sa Ivar Villa, juryens leder da han delte ut prisen. 19 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Matomsorgprisen 2024

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy