KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2024

Lillestrøm og Eidsvoll kommune arrangerte i høst en fagdag for storkjøkken på Romerike. – Selv om vi representerer små kjøkken, dekker vi til sammen et stort område og produserer mat til veldig mange mennesker, sier kjøkkensjef Anne Hoffsbakken i Eidsvoll kommune, som er en av initiativtakerne. Romerike omfatter 11 kommuner og mange kjøkkenledere fra flere av disse var til stede på fagdagen, som foregikk på Skedsmotun bo- og behandlingssenter på Skedsmokorset. I tillegg var store kommuner som Bærum, Oslo og Drammen representert. På fagdagen sto flere temaer på agendaen; reduksjon av matsvinn, IK-mat/HACCP, implementering av kostdatasystemet Matilda og foredrag av representanter fra Mattilsynet og Rentokil Initial Norge. Orkla Foods Norge sto for lunsjen. PÅ HVER VÅR TUE Anne Hoffsbakken forteller at ideen om en fagdag kom opp på siste StorkjøkkenForum i Sandefjord. Hun fikk med seg seksjonsleder Merethe Bakken Karlsen i Lillestrøm kommune og sammen har de stått for planleggingen. – Nettverket består av nærmere 30 personer. I det daglige sitter vi på hver vår tue og forsøker å løse ulike hverdagsutfordringer. Det stilles enormt mange krav til oss og regelverket vi må forholde oss til endres stadig. Utfordringen et at vi ikke alltid har så god tid til å stadig oppdatere oss. Det er her nettverket kommer inn i bildet. Selv om vi løser ting forskjellig, får vi nå et forum hvor vi kan dele og lufte erfaringer, sier Hoffsbakken. Initiativtakerne ser for seg årlige og fysiske samlinger, men også kontakt gjennom grupper på sosiale medier. TRYGG MAT Hvorfor opplever storkjøkken at kravene fra Mattilsynet er forskjellige – ikke bare mellom kommuner, men også innad i samme kommune? Hvordan mener Mattilsynet at avvik skal behandles og hvorfor får noen storkjøkken hyppige inspeksjoner, mens det hos andre skjer mye sjeldnere? Det manglet ikke på spørsmål til Anne Marte Kristiansen og Ann-Louise Grimstad fra Mattilsynet. I foredraget «Trygg mat og styringssystemer på institusjonskjøkken» tok de opp temaer som internkontroll, sporbarhet, merking av mat, hvordan avvik skal behandles, revisjoner og krav. Utgangspunktet for foredragsholderne var at det er kokkene som til enhver tid har ansvaret for at maten som serveres er trygg å spise. – Vår erfaring er at om kokkene vet hvordan man lager trygg mat til sårbare grupper, så oppfylles også Mattilsynets forventninger. Kompetanse handler om at dere har god rolleforståelse når det gjelder mattrygghet, har god kjennskap til betingelser og krav i regelverket som gjelder for bedriften, gjennomfører gode fareanalyser og dermed har kontroll på det dere gjør. Vi kommer inn som mynTekst og foto: Elisabeth Strøm – ET BROBYGGENDE TILTAK PÅ TVERS AV KOMMUNEGRENSER: –Selv om vi løser ting forskjellig, får vi nå et fagforum med andre kjøkkenledere hvor vi kan dele og lufte erfaringer og knytte kontakter, sier initiativtakerne Anne Hoffsbakken og Merethe Bakken Karlsen fra henholdsvis Eidsvoll og Lillestrøm kommune. Kjøkkenskriveren nr. 6-2024 26 Faglig samarbeid

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy