KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2024

– Honning har lenge vært en stor del av matgleden hos oss på Frogner Special, forteller Stian Nilsen og ser seg fornøyd rundt i delikatessebutikkens velassorterte hyller og velrennomerte ostedisk. – Interessen for honningens variasjoner har vokst i takt med mine erfaringer med norske kvalitetsprodukter. ET UNIKT SAMSPILL – Det som først fanget oppmerksomheten min, var hvor unikt honningens smak og duft kunne utvikle seg avhengig av blomsterarten og klimaet biene surrer rundt i, forklarer han. – Jeg har fått gleden av å smake honninger fra ulike regioner, og det har vært utrolig fascinerende å oppdage hvordan hver honning har sin egen historie; fra sommerens lette blomsterhonning til høstens dype lynghonning. Det er som med vin, kaffe og te: Smakene forandres med sesong, vekstforhold og områdets flora og menneskelige påvirkning. DET LILLE EKSTRA – Er det noe spesielt du vil anbefale honning til? – Honning kan virkelig tilføre det lille ekstra til mange retter. Den fungerer utmerket med ost, der sødmen balanserer ostens salte karakter. Frukt og nøtter er også fantastisk sammen med honning – enten som dessert eller som en del av en antipasti. Dessuten fungerer den godt som et naturlig søtningsmiddel i både bakverk og sauser. DEN PERFEKTE KOMBINASJON Honningen tilfører en dybde og kompleksitet til ostefatet alle burde få muligheten til å oppleve. – Honning og ost er en av de mest spennende smakskombinasjonene jeg vet om, ivrer han videre. For eksempel er en mild sommerhonning et nydelig følge til fersk geitost. Både med ostens og honnings flotte syre-struktur og intense florale aromaer, harmonerer dette som et samspilt orkester. – En kraftigere lynghonning balanserer skarpheten i blåmuggost på en fantastisk måte. Når det gjelder kremoster liker jeg å sette en mørk, smakfull høsthonning og en floral sommerhonning til, slik at andre også kan få lov å delta i denne gastronomiske reisen vi er så privilegerte å få delta i her i Norge. GLEDEN AV Å EKSPERIMENTERE – Har du også tips til andre morsomme honningkombinasjoner? – Ja, absolutt. Honning passer ikke bare til ost, men kan også fungere i det salte kjøkkenet. Å pensle litt lynghonning på grillmarinert svinekjøtt eller ha en skvett i en marinade til kyllingen gir en herlig balanse mellom det søte og det salte. Prøv å eksperimentere med honning i varm sjokolade og forskjellige drinker, som honning-whisky-cocktailer: Resultatet er både spennende og kjempegodt! BRUK NORSK HONNING Stian Nilsen har også lyst til å legge til en annen viktig egenskap med å spise honning. Uten biene ville mye av matproduksjonen vår vært truet. Honningprodukter er derfor ikke bare en kulinarisk glede, men også en påminnelse om viktigheten av å bevare bienes leveområder og å støtte lokale birøktere. – Honning er ikke bare en fantastisk smaksetter. Biene spiller også en uunnværlig rolle i økosystemet som våre viktigste pollinatorer. De bidrar til å opprettholde biodiversitet ved å pollinere planter som er avgjørende for både dyr og mennesker, inkludert mange av våre frukter, bær og grønnsaker. – Jeg håper flere blir med å utforske honningens unike verden, sier Stian Nilsen, som snart skal smake seg gjennom tolv ulike honningkategorier i NM. Tekst og foto: Trude Elisabeth Henrichsen, presseansvarlig NM i Honning, HANEN NM i Honning arrangeres den 24. januar 2025 og listen over påmeldte viser 177 norske produkter fra 99 produsenter. Stian Nilsen fra Frogner Special i Oslo er en av dommerne under NM. Her forteller han om sitt lidenskapelig forhold til produktet og hvordan de gylne dråper kan gi maten det lille ekstra. DET LILLE EKSTRA: – Honning kan virkelig tilføre det lille ekstra til mange retter, sier Stian Nilsen fra Frogner Special, som er en av dommerne under NM i Honning 2024. 35 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet NM i honning

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy