KJØKKENSKRIVEREN nr. 6 - 2024

Årets mest rørende oppdrag for Kjøkkenskriveren skjedde nylig i Oslo Militære Samfund. Der foregikk en markering av at 17 minoritetsspråklige elever gjennom et helt unikt samarbeidsprosjekt har fått fagbrev som ernæringskokk. Det spesielle med prosjektet, som går under navnet Samarbeidsmodell Oslo – fagopplæring for voksne, er at Oslo universitetssykehus ga hele gjengen lærekontrakter. Nå har alle bestått utdanningsløpet og 14 har fått jobb ved sykehuset. Rundt seg har lærlingene hatt mange gode hjelpere; helseforetaket, Utdanningsetaten i Oslo kommune, Lærlingekompaniet, NAV og Oslo Voksenopplæring Helsfyr. Alle har dratt i samme retning og det er en viktig suksessfaktor. Det er deltakernes personlige historier som sitter igjen. De ferske ernæringskokkene kommer fra mange forskjellige land og den eldste er 58 år. De har med seg ulike erfaringer i bagasjen. Alli fra Iran, eneste hanen i kurven, har bodd 16 år i flyktningeleirer og asylmottak i Irak og Norge. Et liv på flukt gir ikke de beste forutsetningene for å ta en utdanning. Det ferske fagbrevet som ernæringskokk er nå hans inngangsbillett til en varig tilknytning til det norske arbeidslivet. Noen av deltakerne har hatt en drøm om å bli kokk. Som Nawroz fra Kurdistan. Drømmen hennes var å bli kokk og konditor. Nå kan hun smykke seg med fagbrev som ernæringskokk. Stolt sier hun at det har gitt henne jobb, mulighet til å tjene egne penger og ikke minst bidra til samfunnet. Det skal ikke mye fantasi til for å forstå hvilken reise disse lærlingene har vært gjennom. Flere innrømmet at det har vært noen tårer underveis. I tillegg til å lære seg et håndverk og ta en fagutdanning, har de måttet lære seg et helt nytt språk. Og ikke minst lære seg om det norske arbeidslivet og norsk matkultur. Kokk Stian Kirkerud ved Oslo universitetssykehus har vært ansvarlig for opplæringen av lærlingene i bedrift. Han sa det på denne måten i Oslo Militære Samfund: Som fersk i arbeidslivet har man gjerne voksne rundt seg som kan fortelle hva man skal gjøre hvis man blir syk eller trenger å be om fri fra jobben. I tillegg til selve fagopplæringen har disse lærlingene brukt mye tid på å forstå og sette seg inn i arbeidslivets rettigheter og plikter. Hayat fra Pakistan reiste seg opp spontant i Oslo Militære Samfund. Hun har bodd over 20 år i Norge og har vært hjemmeværende med barn omtrent like lenge. Gjennom utdanningen har hun kommet ut i arbeidslivet og har også begynt å delta mer aktivt i samfunnet. – Nå er det min tur, sa hun, og rørte hele forsamlingen. Snart er det jul! Kokkens dag er i oktober, men ingen er vel i tvil om at kokkens måned er desember. Uansett hvor mye verden og vi forandrer oss, står mattradisjonene fjellstøtt til jul. Som ernæringskokker spiller dere en viktig rolle som kulturbærere ved å videreføre disse tradisjonene der dere jobber. Kjøkkenskriveren ønsker alle sine lesere, samarbeidspartnere og annonsører en riktig god jul og et godt nytt år! FRA DRØM TIL VIRKELIGHET LEDER FOTO: INGEBORGTHORSLAND Kjøkkenskriveren nr. 6-2024 4 Leder

RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy