– Nordmenn holder fast på tradisjonene. Ribbe og pinnekjøtt er og blir favorittene på julaften. Resultatene viser svært stabile tall sammenlignet med 2023, med svineribbe på 50 % og pinnekjøtt på 40 % nasjonalt, sier Gunnar Thoen, analyseansvarlig i MatPrat. STABILE REGIONALE FORSKJELLER Østlandet og Vestlandet holder stand i sine tradisjoner, med ribbe som favoritt på Østlandet og pinnekjøtt på Vestlandet. Svineribba er mest populær i alle landsdeler, bortsett fra Vestlandet, hvor hele 75 % foretrekker pinnekjøtt. Spiser du derimot lutefisk eller torsk på julaften, er du temmelig unik. Bare 1-2 % av de spurte har planer om å spise det på julaften. TRADISJON OG SMAK VIKTIGST Undersøkelsen viser at smak og tradisjon er det som teller mest for valg av julematen. 57 % oppgir smak som avgjørende, mens 54 % sier tradisjoner styrer valget. – Kun 1 % av de spurte oppgir pris som en avgjørende faktor, noe som viser at svært få nordmenn lar seg styre fullstendig av pris når det kommer til julemiddagene, forteller Thoen. KVINNENE HAR SISTE ORDET Når det kommer til hvem som bestemmer hva som serveres på julaften, peker undersøkelsen på kvinnene. 12 % av mennene oppgir at det er kona eller partneren som bestemmer, mens kun 2 % av kvinnene oppgir at mannen tar avgjørelsen. – Kvinnene har klart mest innflytelse på julemenyen, sier Anne Zondag, samfunnsanalytiker i MatPrat. Dette føyer seg inn i et tradisjonelt mønster der kvinner styrer og har mest «makt over grytene» og hva som spises i Norge, også i 2024. DESSERT- OG MIDDAGS- FAVORITTER Blant dessertene er det de klassiske variantene som står sterkest i de tusen hjem. Riskrem troner på toppen med 39 %, etterfulgt av multekrem på 19 % og karamellpudding på 12 %. BARNAS JULEMAT- PREFERANSER Norske barn elsker de klassiske julerettene, og deres matvalg følger tett opp mot foreldrenes tradisjoner. Blant favorittene til barna er ribbe på topp med 42 %, tett fulgt av julepølse, pinnekjøtt og medisterkaker. – Dette bekrefter den klassiske norske julematen er godt likt, også blant de yngste, avslutter Zondag i en pressemelding. NORSKE JULEMATTRADISJONER STÅR FJELLSTØTT I år som i fjor er det de klassiske julerettene ribbe og pinnekjøtt som står på nordmenns matbord på julaften. Det viser MatPrats årlige juleundersøkelse, som også avdekker at smak og tradisjon veier tyngst når vi velger julematen. RIBBE: Svineribba er mest populær i alle landsdeler - bortsett fra Vestlandet. Der foretrekker flest pinnekjøtt på julaften. Foto: MatPrat. 41 Tidsskrift for matomsorg. Utgitt av Kost- og ernæringsforbundet Juletradisjoner
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy