Området til Lokalmat.no i samarbeid med Stiftelsen Norsk Mat og Hanen, vil by på flere lokalmataktører enn noen gang, fra hele landet. En av de nye aktørene på Lokalmat.no er Fora – matregion Agder. Gunnar Sagstuen på Røyland Gård i Agder er en av initiativtakerne bak den nye satsningen. – Dette blir kjempespennende for oss. Vi skal ha en stor Agder-stand, hvor vi vil løfte matregionen Agder, og hvor fokuset er å vise frem og synliggjøre merkevarene til lokalmatprodusentene i vår region, forteller Gunnar Sagstuen. – Vi har også fått med oss de tre stjernekokkene, Trond Moi, Hans Petter Klemmetsen og Trond Kristiansen. De skal servere smakfulle retter med masse godt tilbehør under alle messedagene. EN KRAFTSAMLING Stiftelsen Norsk Mat og Hanen jobber systematisk for å løfte norske lokalmatprodusenter og synes det er bra at de samler seg geografisk. – Da blir det en kraftsamling som klarer å synliggjøre seg bedre – både individuelt og som gruppe. Når flere aktører involverer seg, blir det sikkert morsommere å stå på stand og være stolt utstiller, sier administrerende direktør i Norsk Mat, Nina Sundqvist. RÅVARER I VERDENSKLASSE På Røyland gård har de spesialisert seg på frukt og bær. Parets filosofi er at de skal utnytte det som er uutnyttet ute i naturen. – Det finnes så vanvittige mengder med bær som ikke blir høstet, og vi har våre egne plasser der vi plukker både blåbær, tyttebær og krøkebær, forteller de. Dette er råvarer i verdensklasse som er næringsrike, rene og veldig smaksrike. EN STOR BREDDE Selv om det fortsatt er litt tid frem til UMAMI Arena i mars 2025, så er planleggingen godt i gang. – Vi kommer til å by på hele bredden av matregionen Agder. Vi vil løfte fram den blå næringen, det vil si fisk både fra innland og sjø. Dette er rene råvarer som laks og landbasert piggvaroppdrett, sistnevnte er unikt for Agder. I tillegg har vi Bleke, som er en ferskvannsstasjonær, småvokst laks. Her er vi de eneste i verden som byr på denne fisken, og vi skal smaksette disse produktene med andre lokale produkter, og som vil gi en unik matopplevelse. På standen Fora – matregion Agder vil de også by på gode rotgrønnsaker og lokale kjøttprodukter. – Vi skal ha med oss noen gode potetbønder som er helt unike i sin råvareproduksjon i vårt område. Vi vil dermed by på hele spekteret innen mat når vi presenterer oss på UMAMI Arena, forteller Gunnar Sagstuen. FELLES STAND: Gunnar Sagstuen driver Røyland Gård sammen med sin kone Pernille Vea. De gleder seg over å ha samlet produsenter fra Agder i en felles stor stand. Foto: Røyland Gård UMAMI Arena arrangeres 18.-20. mars neste år på Nova Spektrum, Lillestrøm ET LØFT FOR MATREGIONEN AGDER Lokalmat-produsentene i Agder har slått seg sammen og stiller for første gang med stand på UMAMI Arena. Her vil de by på lokale delikatesser tilberedt av profilerte stjernekokker. Kjøkkenskriveren nr. 6-2024 52 UMAMI Arena 2025
RkJQdWJsaXNoZXIy MTQ3Mzgy