En kurv Lykke, takk!

Vinner av konkurransen Elin Børter-Eriksson og Sortsutvikler hos Graminor og jurymedlem Bjarne Kjøs døpte det nye jordbæret Lykke.

Neste år kommer en ny norsk sort jordbær på markedet – en sort det har tatt 13 år å dyrke frem. – Med tanke på så mye glede som et nytt bær kan gi, må vi rett og slett kalle det for Lykke, sa landbruksminister Olaug Bollestad, som var en del av navnejuryen.

Det var en enorm interesse for å finne et godt navn til det nye bæret. Det kom inn 6 000 forslag til navn, og av disse var det 2 763 ulike navn. Navnet skulle klinge godt på norsk og gi assosiasjoner til den friske smaken av norsk sommer eller gode sommerminner.

I juryen satt landbruksminister Olaug Bollestad, TV-kokken Wenche Andersen og sortsutvikler Bjarne Kjøs, og disse tre døpte bæret for Lykke.

Slik begrunnet juryen sitt valg:

For de som dyrker jordbær, så er det en lykke når bæra modnes og bringes til torgs. Det er en lykke når vi reiser ut til produsent eller butikk for å kjøpe jordbær. Ikke minst er det en lykke å spise jordbær. Lykke er et kort navn, lett å si og beskrivende. GN07.59.2 forlater med dette tilværelsen som en nummersort til å bli en navnet sort, sorten Lykke.

Hilsen fra landbruksministeren

LYKKE: Nytt norsk jordbær har fått nytt navn.

Det var 91 stykker som hadde foreslått akkurat dette navnet – og den heldige vinneren, som ble trukket ut var Elin Børter-Eriksson, som begrunnet forslaget med at Jordbær gir rett og slett lykkefølelse – derfor synes jeg navnet Lykke passer så godt.

Hun fikk overrakt en skikkelig jordbærpremie, samt en hyggelig videohilsen fra landbruksminsteren som dessverre ikke hadde anledning til å delta i på dåpen.

En jordbærsorts tilblivelse

– En dag sent på høsten i 2007 så møttes Frida og Camarossa i det lune veksthusrommet hos Graminor, fortalte sortsutvikler Bjarne Kjøs smilende. Slike møter i slike lune rom endte som slike møter kan ende.  En søskenflokk på 200 stykker så dagens lys etter at bær og frø var modnet.  I en søskenflokk på 200 så finner vi noen få dårlige eksemplarer.  De aller fleste søsknene er som søsken flest, gode og hjelpsomme medborgere.  Ett av disse søsknene viste seg å være et superavkom. Det er dette bæret som i dag skal få et navn. Frem til i dag har det bare vært GN07.59.2.

Målet med slik sortsutvikling er å finne bær som gir fantastisk smak, gode avlinger, er sterk mot sykdommer og har denne gylne rødfargen som det er så vanskelig å motstå.

Jordbæret Lykke vil være å finne på markedet neste år – sommeren 2021.

Kilde: Pressemelding fra frukt.no

 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR