Få tips av fagfolk som kjenner sin wiener

På nasjonaldagen spiser vi pølser til den store gullmedaljen. Noen av pølsene står også til gull. Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund vet hvilke pølser du bør se etter til 17. mai.

NM i Kjøttprodukter ble arrangert i mai i år, og hele 191 forskjellige pølser deltok i bedømmingen. Ingen andre konkurranser samler så mange norske pølser på en gang.

– Det kommer forbrukerne til gode på 17. mai. Hvilken spekemat løfter 17. mai frokosten? Hvilke grillpølser smaker best på grillen, og hvilket kjøtt er best på grillen? Det har vi allerede svarene på, sier Eide i en pressemelding

61 tonn pølser

Pølsesalget i Norge er nokså stabilt. I fjor spiste vi rundt 13000 tonn wienerpølser, og 21 000 tonn grillpølser, og rundt 6 500 tonn spesialpølser. Om man tar med alt av pølser, som middagspølser og falukorv, ender vi over 61 000 tonn pølser totalt.

Den beste wienerpølsene i NM i Kjøttprodukter 2016 var Reale Wienerpølser og kommer fra Fatland Sandefjord. Wienerpølser fra Finsbråten stod også til gull, tett fulgt av Wiener 80 % fra Unil AS.

– De tre wienerpølsene som fikk gull i konkurransen er det ypperste av wiener i Norge, sier Svein-Erik Eide, ansvarlig for mesterskapet som ble arrangert i april.

Resultatene ble presentert 3. mai. Også wiener fra Jens Eide, Nordfjord Kjøtt, Norsk Kylling og Åkeberg Skoglunn Pølsemakeri fikk medaljer og hederlig omtale i mesterskapet.

– Selv om smak er individuelt, finnes det kriterier for hvordan en del produkter bør smake og hvordan de skal produseres for å få den riktige konsistensen, smaken og utseendet. Under Norgesmesterskapet er det i aksjon høyt kvalifiserte dommere som kjenner sin wiener. Siden alle produktene testes anonymt, er det heller ikke mulig å si om produktet kommer fra en stor industribedrift eller en liten produsent.

Sjekk kjottbransjen.no for fullstendig liste over vinnerne.

Dette er NM i Kjøttprodukter
Konkurransen så dagens lys tidlig på åttitallet. Siden den gang har de aller fleste norske kjøttbedrifter deltatt i konkurransen. Den arrangeres av Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund. Dette er en prestisjefylt konkurranse hvor fagfolk tester hvert enkelt produkt etter kriterier som råvare, utseende, lukt, smak og konsistens. Neste NM i Kjøttprodukter arrangeres oktober i 2017 og tar for seg blant annet julemat og pålegg. 

INGEN KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR